L'actualització del quadre macroeconòmic inclou les previsions de creixement econòmic que l'anterior executiu va deixar en el 2,7% per al 2018 i el 2,4% per al 2019, càlculs que coincideixen amb els del Banc d'Espanya. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha mantingut aquestes previsions de cara als pròxims exercicis.
El govern espanyol eleva en més de 5.200 milions el sostre de despesa per als pressupostos del 2019
Hisenda avisa el PP que si impedeix que s'aprovi la mesura les autonomies i la Seguretat Social perdran aquests diners
MadridComença el tram més difícil per a les negociacions parlamentàries del govern de Pedro Sánchez. En la reunió dels seus ministres d'aquest divendres han aprovat un augment del 4,4% del sostre de despesa per al 2019, el límit de despesa no financera que constitueix la base per elaborar els pressupostos generals de l'Estat. És una xifra clau que l'actual ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja va avançar que elevaria respecte a l'any passat, en què va ser de 119.834 milions. Per tant, amb aquest 4,4% d'augment, es queda en 125.064 milions d'euros, 5.200 milions d'euros més.
Després de les negociacions amb Brussel·les, l'executiu de Pedro Sánchez té més marge per intentar tirar endavant uns pressupostos menys restrictius dels que s'haurien hagut d'elaborar amb els compromisos adquirits per Rajoy. De cara al 2019, el dèficit no haurà de ser de l'1,8% del PIB, sinó que serà del 2,2%, tal com va acordar la Comissió Europea amb la ministra d'Economia, Nadia Calviño. Per això, la ministra d'Hisenda pot presentar un sostre de despesa més lax que acontenti forces com Podem.
Però després del Consell de Política Fiscal i Financera d'ahir –que va reunir els representants econòmics de totes les comunitats– s'anticipa una negociació complicada. Totes les comunitats autònomes del PP van votar en contra de la proposta d'Hisenda de repartir dues dècimes més del marge assolit per al 2009 a les comunitats. És a dir, que van rebutjar tenir més marge de despesa per elaborar els seus propis pressupostos del 2019. S'anticipa, per tant, que el PP votarà en contra dels nous objectius d'estabilitat i, a més, amb el poder de bloqueig al Senat gràcies a la seva majoria a la cambra, el sostre de despesa, encara que sigui més generós.
Així doncs, el Partit Popular votarà en contra de tot el que aquest divendres s'ha aprovat al consell de ministres. Quins són els nous objectius de dèficit que proposa el govern del PSOE?
- 2019: passa de l'1,8% del PIB al 2,2%
- 2020: passa del 0,5% inicial a l'1,1%
- 2021: l'executiu de Rajoy preveia superàvit i el de Sánchez pronostica un dèficit del 0,4% del PIB
Per això, la ministra d'Hisenda ha insistit que si no tiren endavant, les comunitats autònomes i la Seguretat Social perdran 5.000 milions més per gastar.
"És difícil entendre que un partit polític demani més retallades del que demana Europa: si el PP ho rebutja no és per una enrabiada, sinó per una qüestió ideològica, és el partit de les retallades", ha dit la ministra d'Hisenda. Montero ha explicat que el sostre de despesa no es vota, però que va lligat a l'aprovació dels objectius de dèficit, que és el que el PP pot tombar al Senat. Si fos així, s'aplicaria automàticament la que ja hi ha aprovada i, per tant, es recuperarien els objectius de dèficit més restrictius que preveia el PP, i les administracions espanyoles tindrien més marge.
Però aquest augment del sostre de despesa també és un gest de complicitat a Podem. La mateixa ministra ha explicat que una de les condicions de Podem era que l'augment del sostre de despesa fos superior al PIB nominal, i això és el que preveu aquest límit. Per aquest motiu Montero considera que Podem hauria de donar suport a aquesta xifra.