Economia20/07/2020

Catalunya és el cinquè territori més digitalitzat d'Europa

Finlàndia, Suècia, els Països Baixos i Dinamarca ocupen els primers llocs

Pau Rumbo
i Pau Rumbo

BarcelonaCatalunya és el cinquè territori més digitalitzat d'Europa, segons un estudi de la Universitat de Deusto que ha presentat aquest dilluns el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. El Principat se situa només per darrere dels països nòrdics, i té més bona puntuació que la mitjana europea en els cinc paràmetres que mesura l'índex, com la connectivitat, l'ús que fa la ciutadania dels serveis d'internet i el grau de digitalització de l'administració pública. Els autors admeten, amb tot, que l'estudi únicament utilitza la metodologia que fa servir la Comissió Europea per calcular l'índex compost d'economia i societat digital (DESI), un indicador d'àmbit estatal, cosa que genera, reconeixen, "limitacions" a l'hora d'adaptar-lo a la realitat autonòmica.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El DESI de Catalunya és del 62,47% i la situa en el cinquè lloc de la llista de territoris europeus, només superada per Finlàndia, Suècia, els Països Baixos i Dinamarca, i per sobre d'algunes de les economies més desenvolupades del continent, com Luxemburg, Bèlgica i Alemanya. Espanya ocupa el dotzè lloc del rànquing.

Cargando
No hay anuncios

Líders en usuaris d'internet i en compres online

Catalunya és forta en les cinc magnituds que recull l'estudi, sobretot en la connectivitat i en la digitalització dels serveis públics. En el primer camp, que mesura la capacitat d'accés de la ciutadania a internet d'alta velocitat, és quarta en la llista de territoris europeus, i és especialment competitiva pel que fa a la banda ampla mòbil disponible (és primera d'Europa en cobertura). Pel que fa als serveis públics digitals, la salut tira del carro: Catalunya és primera d'Europa en intercanvi de dades mèdiques i en recepta electrònica. En els dos camps obté un valor de 100, el màxim possible. Quant al govern electrònic (la capacitat de l'administració de relacionar-se amb el ciutadà de manera online), Catalunya també puntua bé però rep una petita estirada d'orelles en transparència de dades, on se situa per darrere de la mitjana europea.

Cargando
No hay anuncios

En la resta d'aspectes de l'estudi, Catalunya puntua igualment per sobre de la mitjana, però a menys distància. Per exemple, els catalans són els que més fan servir internet però no destaquen especialment en la competència com a usuaris de la xarxa. Catalunya, tot i puntuar bé, tampoc és capdavantera en el grau de transaccions a internet i comerç online (sobretot en banca i en vendes; en compres, paradoxalment, és la primera d'Europa).

Extrapolació amb "limitacions"

Per tot plegat, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, s'ha felicitat: "L'indicador ens situa en una posició immillorable", ha dit. Ha definit l'estudi com l'índex que "mesura i anticipa quin és el futur de les nacions", i ha aventurat que si Catalunya fos un estat independent (amb els "diners i les eines"), encara ocuparia una posició més bona en el rànquing europeu.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, els autors de l'estudi admeten que hi pot haver certes "limitacions" en l'apartat metodològic. El DESI és un índex que la Comissió Europea calcula a escala estatal. La Universitat de Deusto, del País Basc, ha hagut de recórrer a múltiples fonts d'informació (europees, estatals i autonòmiques) i únicament ha adaptat el sistema de càlcul que fan servir les institucions europees per calcular quin seria el DESI en el cas de Catalunya.