FINANCES
Economia29/04/2018

Les dificultats d’invertir 3.800 M€

Criteria haurà de buscar una alternativa a Abertis després d’anys sense fer grans apostes

Albert Martín
i Albert Martín

BarcelonaLa imminent venda d’Abertis a ACS i Atlantia suposarà per a La Caixa i el seu braç inversor, Criteria, un important maldecap ¿Què ha de fer fer amb els diners? ¿Com s’ha de substituir l’empresa de peatges, que aportava una quarta part dels ingressos de la poderosa fundació catalana? Lluny de ser un premi de loteria, la inversió de fins a 3.800 milions (una part anirà a reduir deute) és un veritable repte que ha propiciat la creació d’un comitè especial on hi ha el president de La Caixa, Isidre Fainé, i el seu cercle de confiança més estret. Seran els encarregats d’actuar en un moment en què es qüestiona la política seguida fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una política qüestionada

Cargando
No hay anuncios

L’immobilisme i l’escassa aposta catalana generen dubtes

Veus pròximes al primer grup català lamenten que la cartera d’inversions de Criteria porti anys estancada. “Fins ara s’han dedicat a mantenir una cartera que s’havia creat feia molts anys”, expliquen.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, assenyalen com a especialment preocupant el fet que Criteria no hagi aspirat a ampliar la seva posició a Cellnex, per la qual la família italiana Benetton sí que ha apostat com a part de la compra d’Abertis. “Per què Criteria no ajuda a capitalitzar empreses catalanes?”, es pregunten aquestes veus.

Conservadorisme buscat

Cargando
No hay anuncios

Inversions a molt llarg termini pensant en dividend i influència

Els experts expliquen que hi ha una raó clara per al conservadorisme inversor que ha mostrat Criteria en els últims temps. “Els seus objectius són els dividends i tenir inversions estratègiques en empreses per conèixer-ne els plans d’inversió i les necessitats de finançament”, explica Xavier Brun, professor de la UPF.

Cargando
No hay anuncios

Aquest expert, també gestor de fons a Solventis, afegeix que Criteria no fa inversions “pensant a fer compres i vendes en funció del preu de les empreses”. Li dona la raó una altra veu del sector, que explica que l’objectiu de Criteria “no és fer plusvàlues ni especular amb els preus de les accions”. “No té sentit que facin rotar la cartera”, diu aquesta font, “però un altre debat és si les empreses són bones o no”.

“La intenció de Criteria amb les seves inversions és clarament minimitzar el risc”, explica José Antonio Madrigal, estrateg en cap d’Eurekers Bolsa. Aquesta veu defensa que això li ha donat bons rendiments a Criteria malgrat fenòmens com el que s’ha viscut a Telefónica: “Fa 18 anys valia 32 euros l’acció i avui en val 10, i amb tendència baixista”.

Cargando
No hay anuncios

Escassa llibertat d’acció

Impossibilitat d’afrontar grans vendes i limitació de recursos

Cargando
No hay anuncios

“Imagina’t què passaria si Criteria anunciés d’un dia per l’altre que es ven un 20% de Gas Natural: podria arrossegar el preu de l’acció”, explica Brun. Aquest professor afegeix que tampoc seria fàcil fer una venda amb discreció a un gran inversor a través d’intermediaris.

I si vendre no és fàcil, tampoc ho és comprar, sobretot tenint en compte que Criteria és el hòlding industrial que alimenta la Fundació La Caixa, amb un pressupost de 510 milions. “Per comprar, primer han de fer una gran venda, com serà ara el cas amb Abertis”. Una altra font recorda que la venda d’aquesta empresa “no era buscada”, sinó que respon a l’interès de tercers, “que han ofert un molt bon preu”.

Cargando
No hay anuncios

On invertir ara

Sectors regulats, alts beneficis i perspectives de futur

Cargando
No hay anuncios

Els experts recorden que el track record inversor de Criteria fa pensar que es buscaran empreses de sectors regulats (com l’energètic), amb grans beneficis per obtenir dividends i perspectives bones a llarg termini. Això ja redueix força les opcions a Criteria.

Els experts veuen en el que té al davant Criteria una oportunitat clara per reduir la seva escassa diversificació. Un expert financer recorda que, “excepte Suez, ho tenen tot a Espanya, encara que tinguin negocis en altres països”. Madrigal afegeix que l’exposició en un sector tocat com és el financer és clara, i recomana el sector tecnològic o empreses de clar creixement com ara “Aena, MásMóvil o CIEAutomotive, que pugen mes a mes”.

Una altra veu alerta que el moment actual no és bo perquè les cotitzacions estan altes, com s’ha demostrat amb la venda d’Abertis, però avisa: “La Caixa, amb Fainé, no comprarà malament, no s’equivocarà”. El professor Xavier Brun matisa que l’actual context borsari pugui ser negatiu per a La Caixa: “Per a Criteria no hi ha moments bons i dolents, hi ha inversions a deu anys i li és irrellevant el preu, actuarà en funció de l’oportunitat”.