El govern espanyol inicia el compte enrere per tombar la reforma laboral
La CEOE adverteix que no signarà res fins després de les eleccions de Madrid del 4-M
MadridUn any després de l’última reunió, el govern espanyol ha tornat a posar en marxa aquest dimecres la taula de diàleg social per acordar la derogació parcial de la reforma laboral que el PP va impulsar el 2012. La pandèmia va congelar les negociacions i el ministeri de Yolanda Díaz considera que ara, que ja s'ha acordat la llei dels riders, és el moment de reprendre les converses amb els sindicats i la patronal per a una modernització del mercat laboral que Unides Podem considera prioritària i que serà una de les més complexes de la legislatura.
El govern central, la patronal CEOE i Cepyme, i els sindicats UGT i CCOO abordaran en els pròxims mesos la derogació dels aspectes “més lesius” de la reforma però també reformes estructurals en matèria laboral exigits per Brussel·les, com ara mesures per reduir la temporalitat. La reunió d'aquest dimecres ha servit per pactar el calendari –la pròxima trobada serà el 30 de març– i per repassar els temes que s'han de negociar. La CEOE, però, ja ha posat la primera condició: no signarà res fins que no passin les eleccions autonòmiques de Madrid del 4 de maig. Els empresaris asseguren que Unides Podem podria aprofitar la negociació per guanyar vots de cara als comicis madrilenys. Fonts sindicals asseguren que la CEOE no vol acordar cap reforma i aprofita qualsevol "excusa" per guanyar temps.
La intenció de la ministra Yolanda Díaz, que d'aquí unes setmanes assumirà també la vicepresidència tercera del govern espanyol, és acordar-ho amb tots els actors la reforma, però l'executiu està disposat a aprovar les modificacions fins i tot si no hi ha acord en el marc del diàleg social. La derogació de la reforma laboral era un dels punts políticament més importants de l'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem, però, a més, l'executiu de Pedro Sánchez s'ha compromès a impulsar modificacions a canvi de rebre els diners europeus del pla de recuperació. Hi hagi acord o no amb empresaris i sindicats, les modificacions legislatives per canviar la reforma laboral del PP es faran.
Posicions allunyades
Fins ara, Díaz ha demostrat una gran capacitat de diàleg i consens, però la derogació de la norma que van aprovar els populars pot acabar sense acord. Les posicions de sortida dels empresaris i dels sindicats estan molt allunyades. De fet, la patronal CEOE no veu amb bons ulls que es facin canvis a la llei del PP, mentre que per als sindicats i per al sector d'Unides Podem de l'executiu és necessari impulsar canvis que contribueixin a reforçar els drets dels treballadors i impulsar la recuperació econòmica. En un comunicat difós aquest dimecres, la UGT creu que és "imprescindible" derogar la reforma laboral i ha deixat clar que la recuperació necessita llocs de treball de qualitat i salaris "suficients".
Sobre la taula hi ha qüestions com recuperar la prevalença del conveni sectorial per sobre del d'empresa i tornar a la ultraactivitat dels convenis. És a dir, que els convenis se segueixin aplicant automàticament encara que hagin caducat fins que es negociï un nou conveni. La reforma del PP limitava la pròrroga a un any. A més, entre les propostes enviades a Brussel·les hi ha la generalització del contracte indefinit, simplificar la contractació o introduir mecanismes per posar fi a l'excessiva temporalitat.