El Deutsche es queda Diagonal Mar per gairebé 500 M€

És l’operació immobiliària de l’any, amb rècord de preu a l’Estat i de guanys per a la part venedora

L’operació bat un rècord en el sector dels centres comercials a l’Estat.
Xavier Grau
03/08/2016
3 min

És l’operació immobiliària de l’any, amb rècord de preu a l’Estat i de guanys per a la part venedora. Deutsche Bank pagarà 495 milions d’euros pel centre comercial de Diagonal Mar, segons van confirmar a l’ARA fonts de l’operació. Un preu a la banda alta de la mitja dotzena d’ofertes que s’havien presentat, i que anaven entre els 400 i els 500 milions. La part venedora, el fons dels Estats Units Northwood Investors, farà unes plusvàlues també de rècord, ja que va comprar l’immoble fa només dos anys per uns 150 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La venda supera les grans operacions immobiliàries que hi ha hagut a Barcelona en els últims anys. Per fer-se’n una idea, l’Hotel W del port es va vendre al fons qatarià Diar per 200 milions d’euros. I Telefónica va comprar la seva seu social a Barcelona, l’emblemàtic edifici de Diagonal 00, per 107 milions d’euros. Entre 90 i 150 milions d’euros van ser els preus que es van pagar per la torre del Deutsche Bank, a la cruïlla de la Diagonal amb el passeig de Gràcia, i per la Torre Agbar, a tocar de la plaça de les Glòries.

Fonts pròximes a l’operació van confirmar ahir que l’acord està tancat. La venda ha comptat amb l’assessorament de CBRE al venedor i de Deloitte al comprador. Segons va avançar ahir el diari Expansión, el nou propietari pensa invertir, a més, uns 30 milions d’euros en els pròxims quatre anys per reformar el centre comercial per augmentar l’oferta de comerços d’alt estànding, adequar els espais i millorar la façana.

L’operació ha sigut ben rebuda pel sector immobiliari barceloní. Una font del sector explicava que el fet que un inversor conservador i no especulatiu com el Deutsche Bank pagui una xifra rècord per aquest centre comercial demostra la confiança dels inversors en el mercat immobiliari barceloní.

L’operació suposa la compra del centre comercial, que té 87.500 metres quadrats -27.100 són d’Alcampo i no s’han inclòs en l’operació-. Diagonal Mar el va promoure la immobiliària Hines el 2001. L’any 2002 el fons alemany Deka (que és el propietari d’El Triangle de la plaça Catalunya) en va pagar 240 milions d’euros. I l’any 2006 aquest fons alemany el va vendre a un inversor irlandès, Quinlan, per 300 milions d’euros. Deka va fer unes plusvàlues de 60 milions en quatre anys.

Ara era propietat de Northwood Investors, que el va adquirir el maig del 2014 per poc més de 150 milions d’euros. El va comprar a Avestus, una societat successora de Quinlan, que es va veure afectada per l’esclat de la bombolla immobiliària. L’adquisició per part de Northwood va ser una operació complicada, en la qual el fons nord-americà va comprar un crèdit vinculat al centre comercial al banc irlandès IBRC, que estava en liquidació, de tal manera que Northwood passava a ser-ne el propietari, tot i que Avestus va seguir encarregada de la gestió patrimonial.

200 comerços i vendes en augment

Diagonal Mar funciona a bon ritme. Té uns 200 comerços i 4.800 places d’aparcament, l’any passat va rebre uns 16,7 milions de visitants, un 2,3% més que l’any anterior, i les vendes van créixer un 9%. Al centre comercial hi treballen unes 3.000 persones. Entre els llogaters del centre hi ha comerços de grans firmes com Media Markt, Cinesa i Fnac, i les principals marques de moda, com Primark, Zara, H&M i Massimo Dutti. Recentment va obrir una botiga insígnia, o flagship store, de la marca francesa Kiabi, en un local de 1.500 metres quadrats, i que serà el primer comerç sota el concepte Kiabi Free a l’Estat.

stats