FINANCES
Economia01/10/2016

Deutsche Bank, un problema alemany però no sistèmic

Els experts creuen que la crisi de l’entitat no sortirà de les borses

Albert Vidal
i Albert Vidal

BarcelonaLes accions del Deutsche Bank van arribar ahir al seu mínim històric, quan van caure per sota dels 10 euros. Tot i que al llarg del dia van pujar, la crisi de la primera entitat alemanya va tornar a protagonitzar la sessió de les borses europees.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La jornada va tenir dos moments decisius per revertir la caiguda inicial dels títols del Deutsche. En primer lloc, el conseller delegat del Deutsche Bank, John Cryan, així com el president de Commerzbank, Martin Zielke, van mirar de combatre els temors del mercat sobre les dues principals entitats alemanyes.

Cargando
No hay anuncios

“És el nostre deure evitar la percepció distorsionada que està interrompent la nostra feina diària. La confiança és el fonament de la banca i hi ha algunes forces als mercats que estan intentant danyar aquesta confiança”, va dir Cryan, en referència als especuladors que s’han llançat massivament a fer vendes a curt termini de títols.

Cryan va lamentar els “continus rumors” que han causat temors “injustificats” i va fer un recordatori: “Cal tenir una visió més àmplia, el Deutsche Bank té més de 20 milions de clients”. El conseller delegat del banc alemany va explicar que la multa que rebrà el banc de les autoritats nord-americanes per les hipoteques porqueria serà inferior als 12.000 milions d’euros de què es va parlar inicialment.

Cargando
No hay anuncios

El president de Comemerzbank, segon banc del país i també castigat a la borsa, va defensar la retallada de plantilla del 20% anunciada recentment i la fi dels dividends com a mesures “necessàries” per augmentar la rendibilitat del banc.

Les paraules de tots dos banquers van ser efectives i van servir per aturar la caiguda. Però el que va canviar la cara a la jornada borsària d’ahir dels dos bancs (i de la resta de mercats europeus) va ser el rumor que, efectivament, la multa que pateixi el Deutsche Bank podria rondar la xifra de 4.800 milions d’euros. Tot plegat va fer que les accions del banc pugessin un 6%.

Cargando
No hay anuncios

Un problema estatal

Els experts consultats per aquest diari expliquen que la situació que viu el primer banc alemany dista molt de provocar un cataclisme financer com el del 2008. No obstant, Alemanya té raons per preocupar-se. “La banca privada del país està molt tocada”, defensa Robert Tornabell, professor de finances d’Esade. Aquest expert cita els casos del Deutsche i el Commerzbank, i els contraposa a les caixes d’estalvis municipals del país, “boníssimes i solvents”. Però els problemes no acaben en els dos grans: la liquiditat de les caixes d’estalvis la gestionen els bancs dels lands alemanys, també tocats. “Quan hi ha proves d’estrès, Alemanya no hi presenta aquestes entitats. És vergonyós que un país com aquest tingui problemes a la seva banca privada”, lamenta.

Cargando
No hay anuncios

Carles Vergara, professor de finances de l’Iese, circumscriu els problemes del Deutsche Bank a la multa que ha de pagar i dubta que el seu balanç oculti sorpreses negatives. “El sector bancari fa una dècada que està sent mirat amb lupa, seria molt estrany que al supervisor se li hagi escapat res”, explica.

Qui pagarà aquesta crisi, doncs? La situació afecta, per descomptat, els accionistes i bonistes. Tornabell no descarta que també es pugui estendre als clients alemanys i dubta que pogués acabar posant en risc els diners dels estalviadors. Tot i que admet que els credit default swaps (assegurança contra fallida) del Deutsche estan disparats, Tornabell no veu a prop aquest escenari. “Penso que si la venda d’actius, que ja ha començat, no és suficient, ampliaran capital, i si no poden fer-ho perquè el preu de l’acció està baix intentaran emetre deute. Si tot falla crec que hi hauria un rescat”, exposa.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix sentit s’expressa Vergara. “Com a mínim els caldrà una ampliació de capital”, explica, sense tancar la porta, malgrat les promeses, a un rescat. Amb tot, la situació no hauria d’esquitxar altres bancs d’altres països més enllà de la borsa. “No té per què, és un tema alemany”, diu aquest professor. “Això no té res a veure amb el 2008. La de Lehman Brothers va ser una fallida gravíssima i aquí parlem d’un banc més petit i hi ha mitjans per cobrir-ho”, afegeix Tornabell.

En aquest context, la filial espanyola del Deutsche publicava resultats: va guanyar 27 milions, un 21% menys, fins al juny.