INDÚSTRIA
Economia31/12/2015

El deute torna a escanyar Celsa

La metal·lúrgica catalana reobre converses amb la banca, que assumeix l’escenari de refinançament

Albert Vidal

BarcelonaCelsa, la sisena empresa catalana en facturació, torna a tenir problemes financers urgents. Així ho han confirmat a l’ARA fonts bancàries, que donen per fet que aquest mateix mes de gener es dibuixarà un nou escenari de refinançament que se suma al que ja es va pactar l’any 2013. Aleshores la metal·lúrgica catalana amb seu a Castellbisbal (Vallès Occidental) tenia un deute d’uns 2.500 milions i va firmar amb un total de 37 bancs el refinançament de fins a 2.700 milions, incloent el circulant de l’empresa, que venç el desembre del 2018.

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons han explicat a aquest diari fonts d’un dels bancs creditors, aquest mateix mes de gener es tancarà un refinançament d’aquest deute per fer possible que l’empresa pugui continuar funcionant malgrat el seu fort passiu i un context de negoci que li juga en contra. Amb tot, fonts de l’empresa aclareixen que durant aquest 2015 han complert totes les seves obligacions de pagaments, i així ho confirmen les entitats creditores: Celsa va pagar puntualment al juny i ha tornat a fer-ho aquest mes, quan ha tornat a la banca 35 milions.

Cargando
No hay anuncios

“Celsa Group ha complert tots els seus compromisos amb la banca el 2015”, ha manifestat l’empresa a aquest diari. “La nostra situació financera i de negoci preveu que el grup segueixi en aquesta línia en els pròxims anys”, afegeix. Però malgrat aquest optimisme, la metal·lúrgica sí que admet que torna a mantenir converses amb la banca. Segons explica, ho fa per “presentar-los a principis de l’exercici el pla de negocis que recull la visió de l’evolució del grup a curt i mitjà termini així com la previsió del compliment de les obligacions de pagament per als pròxims anys”.

Són precisament aquests dos aspectes els que preocupen a la banca creditora: l’evolució del grup i la previsió de compliment de les obligacions de pagament. Tot i l’hermetisme amb què s’està abordant la qüestió, fins a tres entitats financeres diferents han confirmat que la situació és “molt delicada” i assumeixen com a molt probable un nou escenari de refinançament.

Cargando
No hay anuncios

2017, missió impossible

Una quarta entitat amb qui ha contactat aquest diari va descartar que l’escenari sigui tan greu per portar a un nou plantejament de les condicions amb els bancs aquest mateix mes de gener. “No hi ha res previst: el crèdit sindicat ja té un calendari i ara el que han de fer és continuar pagant”. Aquesta entitat explica que les converses que es mantenen són “normals” perquè està meridianament clar que Celsa, ara com ara, està molt lluny de poder tornar als bancs els 700 milions previstos per a finals del 2017.

Cargando
No hay anuncios

En efecte, Celsa tenia per al 2015 unes previsions de resultats que difícilment complirà. En anunciar que el 2014 va tenir pèrdues tot i facturar 3.900 milions (un 2,5% menys que un any abans), va preveure que aquest any deixaria enrere els números vermells. En aquell moment, l’empresa assenyalava que l’augment de demanda d’acer a nivell global l’ajudaria a complir aquest objectiu, del qual depenia també el compliment del repagament del seu deute bancari.

Però el cert és que una sèrie d’elements que no depenen de Celsa s’han alineat per dificultar-li el negoci, que principalment consisteix a fondre ferralla per convertir-la en acer. Factors com el fluix creixement de l’economia mundial, la frenada de països emergents com Brasil o Rússia, la devaluació del iuan -que ha fet caure els preus del coure- i el progressiu abaratiment del mineral ferro (que aquest any ha perdut un 30% del seu valor i s’ha convertit en una dura competència per a l’acer) fan que diferents analistes donin per fet que Celsa tornarà a tancar l’any amb pèrdues.

Cargando
No hay anuncios

Deures fets

El fet que tants imponderables hagin jugat en contra del negoci de Celsa ajudarà, segons fonts del sector, a fer que la banca es mostri flexible amb una empresa que el 2013 va tenir un dels refinançaments més grans de la història d’Espanya en una companyia no cotitzada.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat aquest sentiment general, també es fan retrets puntuals a la metal·lúrgica de la família Rubiralta. El punt que genera més incomoditat en entorns financers és la política compradora de la companyia, que aquest any ha obert noves plantes de ferralla per seguir amb el seu model d’integrar tot el seu negoci verticalment.

Celsa, fundada el 1967, és la sisena empresa catalana en facturació. És també la primera siderúrgica d’Espanya i la segona d’Europa, amb 7.000 treballadors a tot el món i fàbriques a Espanya, Dinamarca, Finlàndia, França, Noruega, Polònia, el Regne Unit i Suècia.