Economia11/04/2016

Detingut Mario Conde per repatriar diners del saqueig de Banesto des de Suïssa

La Guàrdia Civil reté també el seu fill, la seva filla i el seu gendre, que l'haurien estat ajudant

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns l'expresident de Banesto Mario Conde després de detectar moviments de repatriació de diners des de Suïssa i el Regne Unit, presumptament procedents del saqueig a Banesto, segons han confirmat a l'ARA fonts policials i judicials. Juntament amb el banquer han sigut detinguts també el seu fill, la seva filla i el seu gendre, a més de quatre persones més, fet que eleva el total de detinguts per la Unitat de Delictes Econòmics de la UCO a vuit.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, la querella de la Fiscalia Anticorrupció s'amplia fins a 15 persones, incloent-hi l'exbanquer i altres presumptes testaferros, tot i que les entrades dictades aquest dilluns són les vuit que s'han dut a terme. Se'ls acusa de delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, frustració de l'execució i vuit delictes contra la hisenda pública. Al llarg d'aquest dilluns s'estan fent escorcolls a domicilis i a seus de societats gestionades per Conde a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

L'exbanquer hauria estat repatriant des de Suïssa i altres països els diners dels quals es va apropiar durant la seva gestió al capdavant de Banesto, segons sospita el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que porta el cas, investigat per la Fiscalia Anticorrupció.

Els primers indicis apunten que el banquer hauria aconseguit portar a Espanya uns 13 milions d'euros, a través d'empreses, algunes de gestionades pels seus fills i altres persones interposades, segons Anticorrupció. Conde hauria creat un complex entramat societari que inclouria diverses empreses a Espanya i a l'estranger.

Cargando
No hay anuncios

Els diners procedirien del saqueig de l'entitat, segons els indicis de la investigació, que es va iniciar el desembre del 2014. Aquestes quantitats es repatriaven a Espanya a través d'aquestes societats, amb préstecs i ampliacions de capital, però també amb ingressos en efectiu, segons les fonts judicials. L'operativa hauria començat el 1999, un any després que Conde fos condemnat pel Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

Recentment, arran de la publicació de la llista de morosos a Hisenda es va saber que Conde devia 9,9 milions d'euros al fisc, fet que el convertia en el segon morós de la llista de Montoro.

Un banquer que ha anat a menys

Conde va passar de ser un banquer modèlic a ser un lladre mediàtic. Va ser condemnat a 20 anys pel saqueig de Banesto, l'entitat que va presidir i en la qual va deixar un forat de 2.700 milions, que van requerir la intervenció del Banc d'Espanya. En feia onze que l'exbanquer havia abandonat la presó, després de beneficiar-se de reduccions de les penes, tot i no haver acreditat el destí de tots els diners i d'haver retornat només una petita part dels 15 milions d'euros que li reclamava la justícia.

Cargando
No hay anuncios

La justícia ha pogut comprovar només el desviament de 3,6 milions d'euros de Banesto, però va concloure que la quantitat total era més elevada. Conde sempre va defensar la seva innocència i va argumentar que els diners trobats a Suïssa eren per pagar col·laboradors per tal que aconseguissin exempcions fiscals, motiu pel qual negava les acusacions d'apropiació indeguda.