Explotació laboral

Detingut un empresari biscaí que obligava a treballar 26 hores seguides els empleats

Se l'acusa d'un delicte contra els drets dels treballadors i s'enfronta a una multa de més de 70.000 euros

Des de les set del matí fins a les nou del matí de l'endemà. Aquest era l'horari que un empresari de Biscaia obligava a fer als seus treballadors de manera "ocasional". Un total de 26 hores que el responsable definia com una "marató" i que els empleats van acabar denunciant voluntàriament a la Policia Nacional de Bilbao, segons ha explicat la Delegació del govern espanyol al País Basc aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els treballadors, quan l'empresari els obligava a treballar amb aquestes jornades només els donava una hora lliure per poder menjar i s'havien de quedar tota la nit tancats a les instal·lacions de l'empresa, situada al Polígon Industrial d'Ugaldeguren, a Zamudio (Biscaia), i que es dedicava a l'envasatge i la manipulació d'aliments, segons ha pogut saber l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Arran d'aquests fets denunciats per la plantilla, la policia i funcionaris d'Inspecció del Treball van activar un dispositiu que va acabar amb la detenció de l'empresari el 17 d'agost, ara ja en llibertat, a qui s'acusa d'un presumpte delicte contra els drets dels treballadors. Segons ha explicat la Delegació del govern espanyol a l'ARA, l'operació policial va poder comprovar la gravetat i veracitat dels fets i per això els investigadors han concedit als treballadors el caràcter de testimonis protegits.

Sense contracte i mal pagats

Segons els testimonis recollits per la Policia Nacional, avançats pel diari El Correo, els empleats que van presentar la denúncia van explicar que treballaven sense contracte perquè no tenien permís de residència i que l'empresari "en cap cas" els havia formalitzat la tramitació. A més, els pagaven en metàl·lic "cinc euros l'hora efectiva de feina". Si tenien algun accident laboral i necessitaven un metge, l'empresa els pressionava perquè no expliquessin que s'havien fet mal mentre treballaven.

Cargando
No hay anuncios

A banda del delicte contra els drets dels treballadors, l'empresari també s'enfronta a una possible sanció econòmica de més de 70.000 euros per haver infringit la legislació laboral i de la Seguretat Social. Malgrat que ha quedat en llibertat després de prestar declaració a la policia, està obligat a presentar-se al jutjat que instrueix la causa.

Cargando
No hay anuncios

La Inspecció de Treball fa temps que alerta d'un creixement del frau i l'explotació laboral. De fet, el maig es va fer públic arran d'una pregunta parlamentària del senador del PSOE Miguel Ángel Heredia que aquest organisme de control va obligar només durant els tres primers mesos d'aquest 2021 a fer fixos uns 80.000 treballadors amb contractes eventuals fraudulents i va detectar que més de 1.500 empreses feien trampes amb el control de la jornada laboral.