El desbloqueig de les accions posa grans guanys a l'abast dels accionistes de Wallbox
La companyia s'ha revaloritzat més del 50% des de la sortida a borsa
BarcelonaEl fabricant de solucions elèctriques i carregadors de cotxe elèctric català Wallbox ha culminat els últims mesos una evolució en borsa que reportarà importants guanys als seus accionistes. Wallbox va començar a cotitzar a la Borsa de Nova York el 4 d'octubre de l'any passat a 8,07 dòlars l'acció. Només el primer dia va pujar un 4% i ara, gairebé sis mesos després, cotitza per sobre dels 12 euros l'acció. Un augment de més del 50%. Després d'uns mesos en què no ho podien fer, els accionistes ja poden, si ho volen, rendibilitzar-ho venent-se una part o totes les seves accions. Per què ara? Per donar estabilitat a la cotització es va establir un període en el qual quedava bloquejada la venda d'accions per part dels principals inversors, el denominat lock-up. Ara s'acaba aquest compromís i els accionistes ja podran vendre les seves accions i fer beneficis.
Entre els que se'n poden beneficiar hi ha fons d'inversió i alguns accionistes que van donar suport a la companyia. Entre els principals accionistes de Wallbox hi ha els fundadors –Enric Asunción i Eduard Castañeda–, però també fons com Perseo, que és el braç de capital risc de l'energètica Iberdrola, o Seaya Ventures, un fons que ha invertit en aquest unicorn però també en altres, com Glovo.
Com a accionistes de la companyia hi ha una sèrie de fons, com Mingkiri, Infisol, Black Label Equity, AM Gestió i altres, a més d'alguns inversors que van entrar a la companyia individualment o a través de societats patrimonials d'inversió. Entre ells s'hi poden trobar coneguts empresaris o executius, com Carlos Torres, president del BBVA; Marc Puig, president del grup Puig; Francisco Riberas, president de Gestamp, o Javier Monzón, expresident d'Indra i de Prisa. Tots ells, i alguns dels executius de la companyia, van obtenir aquestes accions quan tenien un preu molt inferior a l'actual. S'ha de tenir en compte que quan Wallbox va sortir a borsa el 4 d'octubre tenia una capitalització de 1.500 milions de dòlars, i ara voreja els 2.000 milions de dòlars.
L'èxit a la borsa de la companyia es produeix malgrat que no preveu resultats positius fins al 2024. Wallbox va presentar el 16 de març els seus resultats del 2021. L'any passat la companyia va disparar les vendes, però alhora va multiplicar les pèrdues. El 2021 va elevar els ingressos un 264%, fins a 86,4 milions de dòlars (78,5 milions d'euros), però alhora va multiplicar les pèrdues fins a 62,8 milions d'euros, un 423% més que l'any 2020.
Nova planta
La companyia té previst inaugurar la setmana que ve la seva nova planta a la Zona Franca de Barcelona, en un acte on està previst que assisteixi el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.