Turisme
Economia12/01/2023

La desaparició del Juan Carlos I: “M’agraden tots els noms menys el que tenia”

Treballadors i veïns discrepen sobre el rebateig de l’històric hotel, que Meliá atribueix a la voluntat d'encetar "una nova etapa"

Barcelona“Ens n’hem assabentat tots per la premsa”, diu amb to despreocupat un treballador, sobre el canvi de nom de l’històric hotel de luxe Juan Carlos I, que ara es dirà Miranda de Pedralbes. Com la resta d’empleats contactats per aquest diari, que prefereixen conservar l’anonimat, ha viscut amb perplexitat el rebateig de l’hotel. La notícia la va donar a conèixer ahir Meliá Hotels International, després que la cadena hagi pactat amb l'actual propietat de l'hotel i el seu principal inversor, Tyrus Capital, gestionar l’establiment a llarg termini.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“M’agraden tots els noms menys el que tenia”, assegura un altre treballador entre rialles, quan falta poc menys d’una hora per tornar a entrar a l’hotel, on precisament aquest dijous han estat citats per la companyia per informar-los dels canvis. Acudeixen a l'establiment amb la informació justa que han llegit als mitjans, i molts d’ells ho fan per primera vegada des que, ara farà tres anys, van quedar afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per la pandèmia. 

Cargando
No hay anuncios

L'edifici, d'alçada imponent, és veí del Reial Club de Polo de Barcelona i del David Lloyd Club Turó, dos llocs de culte per a l’esportista barceloní d’alt poder adquisitiu, on sota la llum del sol d’un dia laborable qualsevol sonen cops liftats de raqueta i també rebots de pilota al vidre d’un partit de pàdel. “Soc britànic, però penso que la monarquia és una cosa arcaica. Em sembla bé el canvi de nom”, explica Horinder, que fa 10 anys que viu a Barcelona, a la sortida d’un d’aquests clubs esportius. 

Uns metres més avall, al carrer de l’hotel, la Teresa, una veïna de les Corts, viu el canvi en la mateixa línia: “El nom de Miranda de Pedralbes és molt bonic; em sembla molt bé, aquest senyor ja no és a Espanya i no ha deixat gaire bona empremta”. Creu que en el seu moment va donar-li prestigi, en l'època en què l'alçament de l'edifici va treure-li part de la vista a Collserola que tenia des de casa. “Abans tot això eren camps, el vaig veure construir”, explica a l’ARA. Amb menys entusiasme respon a la mateixa pregunta un altre veí de les Corts, que opina tot el contrari: "És una mariconada. Al final és el nom d’un rei, hagi estat bo o dolent”.

Cargando
No hay anuncios

Canvi de nom per encetar una etapa

“El nom de Juan Carlos és una rèmora, quasi millor que canviï de nom, perquè no li aporta gaire. Segurament han valorat que comercialment no és el millor”, raona el Francesc, que treballa en un bufet d'arquitectes de la zona, sobre els motius que han empès la cadena hotelera mallorquina a retirar el nom del rei emèrit. Fonts de Meliá contactades per l’ARA han explicat que el rebateig respon a la voluntat d’encetar "una nova etapa" i fer un gir de 180 graus a l’hotel, així com d’acostar-se a la realitat de la zona.

Cargando
No hay anuncios

Per a l’Abel, un taxista que fa 12 anys que freqüenta la zona amb el seu vehicle, el Juan Carlos I és l’hotel on s’allotjaven els equips de Champions que venien anys enrere a jugar al Camp Nou, i també el del Madrid de Mourinho. “Jo no soc ni monàrquic ni antimonàrquic, com si li posen Jordi Pujol”, etziba, a més de declarar-se partidari de no posar noms de monarques ni polítics a carrers ni hotels. Per a ell l’establiment està en mal lloc, però reconeix que sempre ha fet bones carreres, perquè els turistes que recollia sempre demanaven anar al centre.

Cargando
No hay anuncios

L’establiment té uns 320 treballadors i la gran majoria d’ells continuen afectats per un ERTO, iniciat arran de la pandèmia, que va obligar a tancar l’hotel. Així, des del març del 2020, les portes de l’edifici no han tornat a obrir-se a l’activitat. Ara els treballadors es van desafectant gradualment, de manera que a mitjans d'aquest any ja treballarà el 50% de la plantilla. L’establiment va presentar concurs de creditors el setembre passat amb un deute de 160 milions d’euros. Des de feia dècades, la propietat era de la família reial saudita, a través de Barcelona Project’s, i l’hotel estava explotat per la cadena internacional Fairmont. Al març la companyia havia presentat preconcurs de creditors. Els terrenys, sota concessió, pertanyen a l'Ajuntament de Barcelona. El consistori assegura a l'ARA que no entrarà "en el debat del canvi de nom".

Segon cas de ‘desborbonització’ hotelera a Barcelona

Aquest canvi de nom arriba prop de cinc anys després del rebateig de l’actual Sofia de Barcelona, quan va perdre l’atribut de princesa. L'hotel, que també va passar per una transformació, està situat a l’avinguda Diagonal de Barcelona, a poc més d’un quilòmetre del que serà el Miranda de Pedralbes.