Els desacords del Cercle d'Economia

La segona jornada gira entorn als indults i al futur del capitalisme

Yolanda Díaz saludant Pablo Casado durant la segona jornada de la reunió anual del Cercle d'Economia.
2 min

Una de les millors coses de la reunió anual del Cercle d’Economia són les converses entre passadissos, que són un termòmetre ideal per percebre com respiren tant les elits barcelonines com els participants que venen d’altres indrets. Un exemple. El president del Sabadell, Josep Oliu, s’acosta a Javier Faus, del Cercle, i el felicita pel que havia dit el dia abans, en què havia defensat els indults als presos polítics: "Un discurs molt ben fet, Faus". Llavors intervé la periodista Pilar García de la Granja, que aquest any fa de presentadora de les sessions, i li pregunta a Faus si ha sentit les crítiques de Pablo Casado als indults. "No podíem no dir-ho", respon el president del Cercle. "Ho veig un error", replica De la Granja.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dues estrelles del matí són Pablo Casado, líder del PP, i Yolanda Díaz, la puixant ministra de Treball i futura candidata de Podem a la presidència d’Espanya. Potser a causa del futur que se li preveu a Díaz, Ada Colau apareix per acompanyar-la. Molts empresaris s'acosten tant a Casado com a Díaz per parlar-hi, però pocs busquen Colau, que queda una mica fora de joc.

L’altra estrella del matí és Andreu Mas-Colell. L’exconseller, perseguit pel Tribunal de Comptes, que el vol embargar per la seva feina a la Generalitat, rep l’escalf de tot l’auditori en una ovació imprevista. Són moltes les persones van a donar-li el seu suport. Ell mostra el seu agraïment, però insisteix en un missatge: "Només soc un dels 39 encausats".

El futur del capitalisme

El Cercle també ha volgut plantejar un debat sobre el futur del capitalisme i hi ha convidat Philipp Hildebrand, vicepresident de Blackrock, l’empresa d’inversió més important del món. Hildebrand encén totes les alarmes per advertir sobre el canvi climàtic: "En 20 anys el 25% del PIB mundial pot desaparèixer", adverteix. "Les conseqüències poden ser dramàtiques", continua, no només per a les persones sinó també per a les inversions.

Se l’escolta Francisco Reynés, president de Naturgy, que insinua el seu escepticisme amb aquestes previsions però sense fer-lo explícit: "Si estic en desacord amb tu –diu a Hildebrand–, prefereixo dir-ho fora d’aquesta sala". Reynés, que té una certa semblança capil·lar amb Gordon Gekko, el protagonista de la pel·lícula Wall Street, també fa un al·legat en pro del capitalisme, un sistema que veu imperfecte i, per tant, necessitat de reformes, però amb compte: "No destruïm tot el que hem aixecat fins ara".

stats