Economia13/09/2019

El jutge denega la jubilació de 12,8 M€ a l'expresident del Popular

Ángel Ron presentarà recurs contra la sentència que l'obliga a retornar el que ja ha cobrat

Ara
i Ara

BarcelonaUn jutjat de Madrid ha decidit que l'expresident del Banco Popular Ángel Ron ha de retornar l'import que ja ha cobrat de la indemnització de 12,8 milions d'euros per la seva sortida del banc. L'exbanquer ja ha anunciat que presentarà un recurs contra la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El jutjat de primera instància número 47 de Madrid ha estimat íntegrament una demanda presentada pel Popular (ara el Santander, que el va comprar per un euro), i ha condemnat Ron a pagar a Mapfre, entitat asseguradora del contracte, 13.093 euros corresponents a la remuneració cobrada de la bestreta en el primer trimestre del 2017, "sense haver exercit efectivament el lloc de conseller" des del 20 de febrer d'aquest any, més els interessos.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, condemna l'exbanquer a retornar, per l'aplicació de l'anomenada clàusula 'clawback' o retroactiva –per la qual un directiu pot estar obligat a tornar part de la seva retribució variable–, la corresponent als exercicis del 2013 i el 2014, cobrada el 2015 i el 2016, i que suma un total de 215.546,33 euros.

Cargando
No hay anuncios

Clàusula 'malus'

El jutjat entén que cal aplicar el que es coneix com a clàusula 'malus' de reducció d'incentius sobre la remuneració variable del 2014 pendent de cobrament, 42.600 euros i 10.216 accions del banc, i sobre la prejubilació del banquer, regulada mitjançant una pòlissa d'assegurança subscrita amb Mapfre, que queda exempta de les obligacions de pagament.

Cargando
No hay anuncios

La sentència no és ferma, i Ángel Ron ha explicat en un comunicat la seva intenció de recórrer-la, ja que, segons ell, és contrària als estatuts del banc i a la política de remuneracions, sotmesa als acords del consell i de la junta general d'accionistes, "que van aprovar aquesta retribució i va estar vigent des de 1979 fins a l'arribada del seu successor".

El juny del 2017, tot just deu dies després de la liquidació del Popular i la seva venda al Santander al preu d'un euro, el jutjat social número 33 de Madrid va desestimar la demanda de Ron contra l'entitat que va dirigir durant més d'una dècada, a la qual reclamava una indemnització per acomiadament improcedent després d'abandonar el càrrec el febrer d'aquell any.

Cargando
No hay anuncios

El 7 de juny del 2017, a instàncies de la Junta Única de Resolució (JUR), el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va liquidar el Popular, va amortitzar el valor de les seves accions a zero i el va vendre al Santander al preu d'un euro.

Tot just tres mesos després, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va admetre a tràmit les querelles contra els dos últims presidents del Popular, Ángel Ron i Emilio Saracho, els seus respectius consells i l'auditora PwC.