Deloitte, més a prop del banc dels acusats
La Fiscalia Anticorrupció ha informat favorablement a la proposta de l’acusació popular, que representa l’advocat Andrés Herzog -exdiputat de les Corts per Unió Progrés i Democràcia (UPyD)-, segons la qual Francisco Celma, soci de la firma auditora de la sortida a borsa de Bankia, Deloitte, ha de declarar en qualitat d’investigat (abans imputat).
Herzog, que va impulsar la primera querella sobre l’escàndol de Bankia, treballa ara per a la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC). Havent-se revelat l’informe definitiu dels pèrits judicials a Bankia el 30 de març i l’expedient de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) obert contra la companyia, el 12 d’abril Herzog va elevar un escrit al jutge Fernando Andreu en què sol·licitava dues diligències: la declaració en qualitat d’investigada de la societat auditora i la del seu soci, Francisco Celma, que anteriorment havia declarat com a testimoni.
El 22 d’abril el jutge Andreu va requerir un informe a la Fiscalia sobre la petició, un tràmit que ja ha complert. Fonts judicials assenyalen que el fiscal ha accedit, de moment, a la declaració del soci Celma com a investigat, i queda pendent la declaració d’un representant de Deloitte com a persona jurídica investigada.
Aquest últim punt és crucial, perquè, si existeix la possibilitat d’imposar responsabilitats civils, és fonamental que en el judici hi sigui la societat auditora.
Fonts jurídiques assenyalen que la Fiscalia Anticorrupció tenia molt difícil tancar-se en banda a la petició de reconsiderar la situació processal de Deloitte i de Celma després de les acusacions dels pèrits judicials, que acusen l’empresa d’incomplir les seves obligacions i haver cooperat en la sortida a borsa d’una entitat, Bankia, que tenia com a matriu el Banc Financer i d’Estalvis (BFA), que va fer fallida tot just debutar al parquet de Madrid per la diferència del seu valor de cotització i el seu valor comptable.
“El que demanem és de sentit comú, després de conèixer els informes dels pèrits. La Fiscalia Anticorrupció no pot tancar els ulls davant el que ha sigut clarament una divisió de treball de gestors, auditors i supervisors. No es pot tancar aquesta causa sense abordar aquestes responsabilitats”, va assenyalar Herzog a aquest diari.
El jutge Fernando Andreu té intenció, segons fonts judicials, de dictar d’aquí al 30 de juny la interlocutòria de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat, la peça pendent més rellevant de la causa, i procedir a l’elevació dels seus escrits per part de les acusacions.
La conducta de Deloitte, així com el comportament de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que va autoritzar el fullet de la sortida a borsa de Bankia, i el de la cúpula del Banc d’Espanya, són els grans problemes pendents davant la investigació. El jutge Andreu no vol concloure la seva investigació sense resoldre’ls.
Diligències pendents
Abans de concloure-la, doncs, haurà de practicar les diligències pendents en relació amb Deloitte i d’altres que puguin afectar la CNMV i el Banc d’Espanya a partir de les dades aportades pels pèrits judicials.
La setmana que ve l’advocat Herzog elevarà de nou un escrit en què s’analitzen les conductes apuntades i se sol·liciten més diligències. Potser les últimes.