Economia06/10/2017

Gas Natural trasllada la seu a Madrid

Degoteig de companyies que decideixen deixar Catalunya per la situació política

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaGas Natural deixarà de tenir la seu social a Catalunya per portar-la a Madrid, segons ha decidit el consell d'administració de l'empresa que presideix Isidre Fainé, que s'ha reunit la tarda d'aquest divendres, segons han explicat fonts financeres.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia ho ha confirmat en un fet rellevant publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i planteja el trasllat com una mesura temporal. "Davant dels successos socials i polítics que estan passant les darreres setmanes a Catalunya i degut a la inseguretat jurídica que això genera, la companyia ha decidit, mentre es mantingui la situació, canviar el domicili social a les actuals oficines corporatives de Madrid", indica l'empresa en el fet rellevant.

Cargando
No hay anuncios

Gas Natural és l'empresa més gran de Catalunya en facturació, i a Madrid ja disposa d'una important seu operativa al número 77 de l'avinguda San Luis, que a partit d'ara serà la seu social, especialment gran després de la compra de Fenosa. També té a Madrid la seu de la seva filial de generació internacional, Global Power Generation.

La companyia també ha explicat en el fet rellevant que les filials que presten serveis únicament a Catalunya no estan afectades per aquesta decisió, és a dir, que mantindran a Catalunya la seu.

Cargando
No hay anuncios

La por d'una declaració unilateral d'independència (DUI) per part del Parlament de Catalunya ha provocat un degoteig d'empreses que han anunciat la intenció d'endur-se la seu social a altres indrets de l'Estat, un pas que serà més fàcil després del decret aprovat aquest divendres pel consell de ministres.

El sector financer és el que es pot veure més afectat per la incertesa política i ha sigut el més actiu. Així, dijous el Banc Sabadell va convocar un consell d'administració en el qual es va aprovar el trasllat de la seu social a Alacant, on la CAM, entitat adquirida pel banc que presideix Josep Oliu durant la crisi, havia tingut la seu.

Cargando
No hay anuncios

El sector financer veu en el trasllat una mesura de seguretat per als seus accionistes, dipositants i clients, ja que les entitats s'asseguren marxant de Catalunya que continuaran sota la supervisió i el suport del Banc Central Europeu (BCE) i l'Autoritat Bancària Europea (EBA).

El Sabadell va poder aprovar el trasllat abans del decret del govern espanyol perquè la seva junta d'accionistes havia capacitat el consell d'administració per prendre una decisió d'aquest tipus. L'altre gran banc català, CaixaBank, podria prendre una decisió aquest mateix divendres, un cop el govern espanyol ha afavorit aquesta possibilitat.

Cargando
No hay anuncios

Mediolanum i Arquia

Unes altres dues entitats financeres amb seu a Catalunya també han anunciat els trasllat fora del país. Una és Banca Mediolanum (l'antic Fibanc), que ha decidit endur-se la seu social i la fiscal a València. La decisió ha sigut ràpida perquè té un sol accionista, el grup italià Mediolanum. No obstant, l'entitat mantindrà la seva seu operativa central al palauet Abadal, a la Diagonal.

Cargando
No hay anuncios

L'altra és Arquia, l'antiga Caixa d'Arquitectes, que ha anunciat que s'endú la seu a Madrid.

En canvi, la Caixa d'Enginyers, que és una cooperativa de crèdit, ha dit que qualsevol decisió estratègica, com seria un canvi de seu social, si s'ha de prendre, seria prèvia assemblea de socis.

Cargando
No hay anuncios

També en el sector financer, en aquest cas d'assegurances, la cotitzada Catalana Occident va explicar que estarà atenta als esdeveniments: "En funció de com es desenvolupin els fets, prendrem de forma àgil les decisions que siguin oportunes, per preservar els interessos dels nostres clients, treballadors, mediadors i accionistes".

Sector empresarial

Del sector empresarial, la primera fugida va ser la d'Oryzon. La biotecnològica va anunciar dimarts que traslladava la seu de Cornellà a Madrid. La reacció immediata va ser que la cotització de la seva acció a borsa es va disparar.

Cargando
No hay anuncios

Durant dijous i divendres altres empreses han anunciat que seguien el mateix camí. És el cas de la tèxtil Dogi, que va anunciar que deixa de tenir el Masnou com a seu social per anar a Madrid. Una altra petita cotitzada catalana en mans de fons d'inversió, Service Point, reunirà el seu consell aquest divendres per decidir si marxa de Catalunya. També l'operadora Eurona va decidir endur-se la seu a Rivas-Vaciamadrid.

Però entre les grans empreses no totes s'han pronunciat. Algunes grans empreses catalanes es mantenen en silenci, com és el cas d'Abertis o Cellnex.

Cargando
No hay anuncios

Qui sí ha expressat clarament la seva posició és el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet. En unes declaracions a RNE, Bonet ha dit que si hi ha una declaració d'independència proposarà al consell d'administració endur-se la seu social fora de Catalunya. Bonet, que és president de la Cambra de Comerç Espanyola, ha augurat una fugida massiva d'empreses si hi ha una declaració d'independència.

Seat, l'empresa industrial més gran de Catalunya, amb més de 13.000 empleats, no s'està plantejant canviar la seu social. Almenys això és el que ha explicat a Europa Press el president del comitè d'empresa, Matias Carnero. Oficialment l'empresa no s'ha pronunciat, però fonts de la companyia han explicat que s'està seguint la situació catalana amb atenció, però sense la pressió regulatòria que poden tenir els bancs.