Eurostat obliga la Generalitat a computar al dèficit d'aquest any 1.300 milions gastats el 2011
Aquesta modificació fa duplicar el dèficit registrat fins al juliol, que ja se situa en l'1,5%, lluny del 0,7% fixat per Hisenda per al conjunt de l'any
MadridPer si quedava algun dubte, Catalunya ja es pot oblidar de complir el límit de dèficit d'aquest any. El forat als comptes de l'administració s'eixamplarà en les dades oficials de l'exercici en 1.318 milions d'euros, després que la Intervenció General de l'Estat (IGAE), que depèn del ministeri d'Hisenda, hagi inclòs en els comptes del 2015 unes despeses realitzades l'any 2011. Això vol dir que el dèficit de la Generalitat, que fins al juliol se situava en el 0,76% del PIB, es duplicarà com per art de màgia i se situarà al voltant de l'1,5% del PIB, més del doble que el límit per a tot l'any, que és del 0,7% per a totes les comunitats autònomes, a falta de gairebé mig any.
Hisenda assegura que la Generalitat no els havia comunicat aquesta despesa fins a aquest any, però que, com que es tracta d'unes despeses antigues, inicialment va decidir incorporar-les als comptes del 2013, que són els últims que es podien modificar, perquè no estaven tancats definitivament. El departament que dirigeix Cristóbal Montoro argumenta que aquest és el criteri que s'havia seguit "en ocasions anteriors", però l'Eurostat, l'oficina d'estadística europea, no hi està d'acord i ha exigit que s'incloguin aquestes dades en l'exercici actual.
Això implicarà l'incompliment del dèficit de la Generalitat, que hauria de fer un dèficit zero real per complir els límits, però també dificultarà que l'Estat pugui complir els objectius de dèficit marcats per la Comissió Europea, perquè el dèficit del conjunt de les administracions s'incrementarà en una dècima i mitja, si s'inclouen 200 milions més d'unes despeses de l'Ajuntament de Saragossa que estan en una situació similar a la que ha viscut la Generalitat. Això, mentre la mateixa Comissió ja ha expressat els seus dubtes que l'Estat pugui complir l'objectiu abans de computar aquests diners.
La Generalitat, però, argumenta que aquesta és simplement una batalla entre l'IGAE i l'Eurostat sobre els criteris de definició de les despeses que es computen com a dèficit i "deplora que l'Estat desviï aquest conflicte cap a Catalunya", segons ha dit en un comunicat. A més, el departament d'Economia es defensa de les acusacions d'Hisenda d'haver amagat informació i argumenta que manté "una política de màxima transparència amb l’Estat (ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, ministeri d’Economia i Competitivitat, Tresor i Sindicatura de Comptes) sobre els seus comptes, amb informacions molt detallades".