Aquestes són les noves ajudes econòmiques del Govern per a la segona onada del covid-19
Patronals i sindicats qualifiquen les mesures d'insuficients
BarcelonaEl Govern ha aprovat un seguit de mesures econòmiques per pal·liar l'impacte del covid-19 en diversos sectors productius. La principal és una reducció de l'impost sobre la renda (IRPF) per a persones amb ingressos baixos i que tinguin dos pagadors. A més, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, també ha presentat un paquet de noves ajudes per a autònoms i professionals de les arts escèniques, l'ajornament de la nova taxa turística, diverses línies de programes de formació laboral i una línia de préstecs per a empreses industrials.
Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, ja han deixat clar que les mesures són "insuficients" i han carregat contra el Govern. Concretament, denuncien que els subsidis als autònoms a part de ser escassos només arribaran al 2% dels professionals que se'n podrien beneficiar. Així mateix, la patronal Foment del Treball ha lamentat la falta de mesures "extraordinàries" per rescatar el teixit productiu.
Deducció de l'IRPF autonòmic per a rendes baixes
La mesura afavorirà els treballadors amb diversos contractes o que hagin estat temporalment a l'atur o en un ERTO
El govern ha aprovat la bonificació del tram autonòmic de l'IRPF per als treballadors que guanyin menys de 22.000 euros i que tinguin dos pagadors durant el 2020. Això afecta tant les persones que signin contractes laborals (fixes o temporals) amb dues empreses diferents com les que hagin treballat i estat a l'atur durant l'any o que hagin cobrat el sou de la Seguretat Social per haver patit un ERTO.
El que diu la normativa és que si un treballador només cobra d'un ocupador, ha de fer la declaració de la renda si la seva nòmina supera els 22.000 euros anuals, però si el nombre d'ocupadors és superior, la xifra baixa als 14.000 euros. En el segon cas, la persona paga més encara que guanyi el mateix que una que només cobri d'una empresa, ja que en la declaració se li aplica també el tram autonòmic de l'IRPF. Aquesta diferència és, precisament, el que ara bonificarà la Generalitat, de manera que els empleats amb dos sous o que hagin rebut un subsidi de la Seguretat Social (per ERTO o atur) acabaran pagant el mateix en IRPF que els qui tinguin un únic sou.
A tall d'exemple, sense aquesta nova bonificació, un treballador que guanyi 20.000 euros anuals però ho faci sumant dos sous diferents pagaria 173 euros més d'IRPF que un treballador amb el mateix sou abonat per una sola empresa. Amb la mesura aprovada aquest dimarts, la Generalitat retornarà els 173 euros de diferència al treballador amb dues nòmines en el mateix moment de fer la declaració de la renda.
El Govern calcula que l'impacte econòmic serà d'uns 16,3 milions d'euros sobre el pressupost del 2022, ja que els ciutadans no faran la declaració de la renda del 2020 fins al juliol del 2021 i l'Estat no liquidarà l'IRPF a les autonomies fins a un any més tard.
Ajudes de 2.000 euros per a autònoms
Nova tongada d'ajudes a un dels col·lectius més castigats per la pandèmia
La Generalitat ha aprovat un paquet de mesures socials de més de 102 milions d'euros que inclouen una partida de 20 milions per a una nova tongada d'ajudes a treballadors autònoms, la segona des de l'esclat del covid-19. La primera es va dur a terme a la primavera (amb retards i queixes dels professionals del sector).
La mesura pot beneficiar, segons l'executiu, uns 10.000 professionals per compte propi, que poden rebre un màxim de 2.000 euros i que per accedir a la línia d'ajuts hauran de justificar un rendiment net en els tres primers trimestres del 2020 inferior als 13.125 euros, així com presentar una declaració de la renda de l'últim exercici inferior a 35.000 euros.
Programes de millora de l'ocupació
11,6 milions per a la contractació d'agents d'ocupació i per a la inserció laboral de persones amb residència temporal
Entre les mesures econòmiques també hi ha la inversió d'11,6 milions en dos programes executats pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). El primer, de 7,8 milions, va destinat a ajudes a administracions locals perquè contractin 250 agents d'ocupació. El SOC cobreix a ajuntaments, consells comarcals i altres ens locals el 80% dels costos de contractar aquests tècnics, que treballen en el desenvolupament de plans d'acció concrets de les administracions locals.
La segona línia preveu destinar 3,8 milions a la formació laboral de persones amb autorització de residència temporal per circumstàncies d'arrelament social.
9 milions a crèdits per a la reactivació industrial
Els préstecs es gestionaran a través de l'agència Avançsa del departament d'Empresa
Avançsa, l'ens de la Generalitat encarregat de la promoció econòmica, destinarà nou milions d'euros a una línia de préstecs per a empreses industrials que desenvolupin un pla de viabilitat. Els crèdits, que beneficiaran molt poques empreses, no podran ser superiors a tres milions per companyia i s'hauran de retornar en una única amortització (pagament) en un període d'entre 3 i 8 anys, segons el cas.
Les companyies beneficiades hauran de pagar o bé un interès fix equivalent a l'euríbor més deu punts percentuals o bé un de variable equivalent al 10% del seu benefici abans d'impostos i amortitzacions (Ebitda).
Paquets per al món de la cultura: 15 milions en total
La Generalitat ofereix tant subvencions directes als professionals com a les empreses afectades pel coronavirus
Les queixes del món cultural per la falta de suport del Govern han tingut resposta de la Generalitat, que destinarà uns 15 milions en ajudes al sector. Les subvencions es dividiran en dos programes, un per a professionals de les arts escèniques i un altre per cobrir pèrdues
Altres mesures
Nou ajornament de la taxa turística i facilitats als centres de treball per a discapacitats
El Govern ha acordat ajornar de nou l'entrada en vigor de les noves tarifes de la taxa als establiments turístics. El pressupost del 2020 preveu un augment d'aquest tribut, que paguen hotels, empreses d'apartaments turístics, càmpings i creuers, però va ser ajornat fins al gener del 2021 pel Parlament quan va esclatar la pandèmia. L'executiu n'allarga ara l'aplicació uns altres sis mesos, fins a l'1 de juny de l'any que ve, amb un cost de 2,9 milions per a les arques públiques.
A més, el paquet de mesures aprovat aquest dimarts també inclou flexibilitzar les condicions per les quals els centres de treball per a persones amb discapacitat han de justificar i demanar les bestretes i ajudes a la Generalitat.