ALIMENTACIÓ

Damm s'imposa i assumeix el control de Pescanova per reflotar-la

Juan M. Urgoiti, el nou president, demana una quitança del 75%

Juan Manuel Urgoiti, el nou president de Pescanova, ahir després de la junta d'accionistes celebrada a Chabela (Pontevedra).
i Ignasi Pujol
13/09/2013
2 min

Barcelona.Un grup català controlarà, tot i que de manera indirecta, Pescanova, el cinquè grup pesquer del món. La cervesera Damm va imposar ahir la seva proposta de consell d'administració en una junta d'accionistes clau per al futur de la companyia gallega.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Damm (que té el 6,2% de Pescanova), amb el suport dels accionistes Luxempart (5,83%) i Iberfomento (3,39%), va rebre el suport d'un 70,82% dels vots a la junta. La proposta liderada per Damm passava per situar a la presidència del grup gallec Juan Manuel Urgoiti, fins fa poc president del Banco Gallego i vicepresident d'Acciona. Urgoiti (Madrid, 1939) va dirigir durant els anys 80 el BBV i des de fa 20 anys és conseller d'Inditex.

El nou consell de la multinacional pesquera el completen els representants de Luxempart (Françoise Tesch), d'Iberfomento (Fernando Herce Meléndez) i de Damm (José Carceller, germà de Demetrio Carceller, president de la cervesera), a més de tres independents: Yago Méndez (fill de l'exdirector general de Caixa Galicia, José Luis Méndez), Luis Ángel Sánchez-Merlo (Sareb) i Alejandro Legarda (CAF).

Reestructuració del deute

Urgoiti no va trigar a explicar quins són els seus plans per tornar a convertir Pescanova en una empresa rendible. En el seu primer missatge com a president va explicar que Pescanova necessita una quitança en el conveni de creditors d'entre el 70% i el 75%. "Els bancs seran els protagonistes fonamentals en aquest moment. Tot i que encara no tenim el pla financer, les directrius són claríssimes", va dir Urgoiti, que va afegir que el grup no es mourà de Galícia.

Sobre la presència de membres de l'anterior consell en el nou va dir que no suposa un problema, i que aquests van ser precisament els que van denunciar la situació actual de Pescanova, en concurs de creditors i amb la cotització de les seves accions suspesa des de fa mesos per la CNMV. Pel que fa al procés obert a l'Audiència Nacional i la fiança civil imposada pel jutge Ruz a l'antiga cúpula de Pescanova (de 1.200 milions), Urgoiti creu que no acabarà afectant l'empresa perquè "seria absurd carregar-se la companyia".

L'àmplia majoria obtinguda per la proposta de Damm va fer innecessari votar l'opció alternativa, presentada pel fons nord-americà Cartesian i els minoristes englobats en Pescanem. Aquests proposaven un consell de 15 membres, tots ells independents. Els minoritaris van avançar la presentació d'un conflicte d'interessos pel fet que el representant de Damm, José Carceller, pertany a un sector relacionat amb la cadena d'alimentació.

Una de les intervencions més esperades va ser la de l'expresident de Pescanova, Manuel Fernández de Sousa, imputat per presumpte falsejament de comptes, d'estafa, d'ús d'informació rellevant i d'impediment de l'actuació de l'organisme supervisor. Sousa va defensar que el futur de Pescanova passa per "noves persones, noves cares".

Fonts de Damm van expressar la seva "satisfacció" per haver liderat la proposta escollida i van apuntar que el suport rebut "és molt important de cara a asseure's a negociar amb la banca". Banc Sabadell i CaixaBank són creditors de Pescanova amb crèdits per valor de 227 i 178 milions d'euros, respectivament. Pescanova té un forat patrimonial de 1.667 milions i un deute de 3.644 milions.

stats