Economia11/05/2018

Damm compra i liquida el gran distribuïdor català d’Estrella Galicia

Zuvisa desapareix poc després de vendre la cartera de clients a la cervesera

Dani Cordero
i Dani Cordero

BarcelonaEstrella Galicia té un problema a Catalunya: Damm ha comprat el que fins ara n’era el principal distribuïdor. L’operació es va tancar fa dos mesos. El grup cerveser controlat per la família Carceller va adquirir Zuvisa, una companyia que havia crescut a poc a poc i que des de fa onze anys s’encarregava del repartiment de les cerveses d’Estrella Galicia i de l’aigua Cabreiroá de la mateixa companyia, la gallega Hijos de Rivera. Però, amb la compra, l’objectiu de Damm no era mantenir el negoci, sinó liquidar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts del sector expliquen que Damm només s’ha quedat amb el fons de comerç de la distribuïdora (bàsicament, la seva cartera de clients), amb l’objectiu que els bars i restaurants als quals servia Zuvisa passin a comercialitzar productes Damm. Entre aquests, el més popular: les cerveses Estrella. D’aquesta manera ho tindrà més fàcil per ocupar el mercat que cobria Zuvisa: una part de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i el Maresme. Des d’aquest any també cobria part del Vallès (Granollers i Terrassa).

Cargando
No hay anuncios

Un cop venuda la cartera de clients, Francisco Martínez -el propietari de Zuvisa juntament amb la seva dona- s’ha quedat amb la resta d’actius de la companyia i ha liquidat la societat, aplicant un expedient de regulació d’ocupació per extingir els contractes abans de jubilar-se. En les negociacions amb Damm es va incloure un acord perquè aquesta empresa assumís els 44 treballadors de la distribuïdora. Es preveu que una part dels treballadors s’incorporaran a la principal cervesera catalana. Alguns altres han optat per treballar en altres companyies distribuïdores, segons les fonts consultades.

Setze milions de facturació

Damm va confirmar ahir l’operació, que circumscriu a un acord comercial per potenciar la seva xarxa de distribució a la zona nord de Barcelona. Però consideren que Zuvisa era d’una mida reduïda tenint en compte els volums de negoci de l’elaborador de cervesa líder a Catalunya. La distribuïdora, ja liquidada, va facturar l’any passat més de 16 milions d’euros i va distribuir al voltant de dos milions de litres de cervesa. Era un dels distribuïdors d’Estrella Galicia des de feia uns onze anys i es considerava determinant per a l’expansió de la marca a Catalunya, on ha guanyat quota de mercat respecte a d’altres marques amb més trajectòria: Damm, però també San Miguel i Moritz.

Cargando
No hay anuncios

Des d’Hijos de Rivera no van voler valorar l’operació ni les mesures que s’han posat en marxa per omplir el buit que deixa Zuvisa. El gallec és el quart grup cerveser d’Espanya, amb un 6,5% del total de la producció, segons les dades de Cerveceros de España, la patronal del sector. Els seus 2,4 milions d’hectolitres produïts el 2016 queden molt lluny del tercer fabricant, precisament Damm, que va produir aquell mateix any 9,3 milions d’hectolitres. El líder és el grup Mahou-San Miguel, amb 12,2 milions.

La distribució d’Estrella Galicia l’assumirà ara Disteco, que compartirà el mercat català de la marca gallega amb Crusat, Núñez García i Prins, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios

Un grup que va créixer gràcies a l’aposta per Aigües de Sant Aniol

Zuvisa va néixer de la distribució de vins i sucs, però el seu gran creixement va arribar quan va assumir la distribució d’Aigües de Sant Aniol, que tenia la seva delegació comercial de Barcelona als magatzems de la companyia a Sant Adrià de Besòs. Tres companyies que eren la competència de Zuvisa fins ara s’encarregaran de la feina que assumia la distribuïdora.

Cargando
No hay anuncios

En el seu catàleg, la companyia també tenia refrescos de Coca-Cola i, entre les seves aigües, Vichy Catalán. També comptava amb alguns dels productes que, indirectament, són propietat de Damm (conjuntament amb Cobega), com és el cas de Cacaolat. També repartia entre establiments de restauració els productes de Central Lechera Asturiana.