Fiscalitat

El govern espanyol ja no donarà la xifra d'inversió real a Catalunya: Què passarà ara?

Hisenda no tornarà a publicar l'informe territorialitzat sobre l'execució i només donarà dades sobre el ministeri de Transports

Dos usuaris esperen el pas del tren a l'estació de Montcada Bifurcació, de la línia R3 de Rodalies.
3 min

MadridFa més d'un any que no es coneixen les dades de la inversió real de l'Estat a Catalunya. Ni aquestes, ni les de cap comunitat autònoma. L'octubre del 2022 va ser l'últim mes en què la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE), un òrgan que depèn del ministeri d'Hisenda, va publicar les dades d'execució de la inversió territorialitzada i tot apunta que així continuarà sent després d'un canvi normatiu al Pla Estadístic Nacional 2021-2024, en concret al pla que afecta aquest 2024, i que es preveu que es repeteixi al Pla Estadístic Nacional 2025-2028, tal com ha avançat El Periódico de Catalunya i ha pogut comprovar l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pam a pam. D'entrada, el govern espanyol va publicar fa unes setmanes al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) tot allò que recollirà el pla estadístic d'enguany. També el que en queda fora. I és entre aquestes qüestions que en queden fora on apareix que la "distribució territorial de la inversió del sector públic estatal és baixa al Pla Estadístic Nacional perquè deixa de realitzar-se". Aquest canvi, però, es va publicar el passat 20 de gener, quan ja feia més d'un any que el ministeri d'Hisenda no publicava les dades: l'últim informe, de l'octubre del 2022, corresponia a la inversió real executada el primer semestre d'aquell any. Després, la IGAE havia de publicar l'informe amb les dades del segon semestre del 2022 (la publicació estava prevista per al 30 de maig del 2023, coincidint amb la convocatòria electoral a Espanya) i un altre amb les dades del primer semestre del 2023, en aquest cas previst per al 29 de setembre de l'any passat, tal com es desprèn del seu calendari de publicacions. Uns documents, però, que no han vist la llum i no la veuran, confirmen des del ministeri d'Hisenda a l'ARA. Fa un temps, a preguntes d'aquest diari, al·ludien a "dificultats tècniques" pel que fa a la recollida de dades i informació.

El document sobre la distribució territorial de la inversió del sector públic estatal que publica la IGAE està conformat per diferents partides que cal sumar. En el cas català, durant el primer semestre del 2022 (l'últim informe disponible) es van executar 1.417 milions d'euros d'una inversió prevista de 2.207 milions d'euros. És a dir, el 63,5% del total. Cal tenir en compte que la xifra incloïa una indemnització de 1.070 milions a la multinacional Abertis per part de l'Estat. Si no es té en compte això, l'execució cau als 347 milions (15,7%). Al conjunt del 2021, el nivell d'execució va ser d'un 35%.

Només informació sobre Transports

El que es coneixia a través d'aquest informe era l'execució de la inversió real del pressupost de l'administració general de l'Estat (AGE), però també la dels organismes autònoms i entitats que depenen de l'AGE; la del sector públic administratiu, i, finalment, l'execució de la inversió real del pressupost del sector públic empresarial i fundacional per a les comunitats autònomes. El gruix de tot plegat, però, requeia en el ministeri de Transports i en les empreses públiques vinculades a aquest com ara Renfe o Adif. És a dir, la informació relativa a les infraestructures, que a partir d'ara serà l'única que publicarà la IGAE.

En concret, el pla estadístic del 2024 recull la incorporació d'un nou capítol: "Distribució territorial de la inversió del grup del MITRAMS". L'organisme que hi intervindrà serà el ministeri de Transports i, a diferència del que passava fins ara, només publicarà un informe un cop l'any. El mateix es recull per al Pla Estadístic Nacional 2025-2028, on ja no apareix la distribució territorial de la inversió del sector públic estatal. El pla per als pròxims quatre anys, però, és ara mateix un projecte de reial decret en audiència pública fins al 6 de març d'aquest 2024. Per tant, encara pot rebre modificacions. A més, haurà de passar pel consell de ministres i després hauria de fer el salt al Congrés dels Diputats. En tot cas, fonts del ministeri d'Hisenda insisteixen que "tota la informació" continuarà sent pública, que canvia la forma de publicar-la i que es traslladarà a la cambra baixa espanyola.

Polèmica per les dades

La Generalitat, que des de fa temps denuncia la "poca transparència" del govern espanyol amb aquestes dades, no ha tardat a reaccionar. "És intolerable", ha expressat la consellera d'Economia, Natàlia Mas, a través de la xarxa social X, on ja ha anticipat que treballaran per evitar-ho.

El cert és que cada informe ha generat polèmica entre l'Estat i la Generalitat per la poca execució de la inversió a Catalunya. Fonts de la conselleria d'Economia adverteixen que el gest del ministeri d'Hisenda suposa "fer passos enrere en transparència". "Va en contra del sentit comú", reiteren, i recorden que "els ciutadans són els propietaris dels diners públics i mereixen saber com s'han emprat".

stats