El potent sector sanitari i farmacèutic cubà ha fet que s'hagi instal·lat al país la cultura del turisme de salut, sobretot dirigit a visitants de països on la sanitat és caríssima
Cuba pensa en el turisme de vacunes per recuperar l'economia
L'objectiu és atraure visitants de països en què el calendari de vacunació encara està per fer
L’any 2020 per a Cuba va ser catastròfic. I no per la incidència directa de la pandèmia, que l’illa ha sigut capaç de controlar molt bé, amb només 257 morts fins al dia d’avui. El problema va ser l’enfonsament total del turisme, l’autèntic motor econòmic del país i esperança dels seu 11 milions d’habitants. La pitjor crisi econòmica del país, rivalitzant amb la de fa 30 anys amb la caiguda de l’URSS, ha portat una gran escassetat de recursos i una contestació social mai vista al país comunista.
Paral·lelament amb Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Sputnik, Cuba anava anunciant els seus progressos amb la Soberana 02 –i tres vacunes més— conscient que no podria pagar les que farien servir els països rics. Quan el país caribeny tot just comença la producció industrial de dos de les seves candidates més prometedores, es comença a veure la llum al final del túnel. No per l’alleujament de les restriccions i l’impacte del covid, que fins no fa gaire havien sigut molt lleus, sinó per l’esperança de fer-la servir i reflotar la seva indústria turística, que, juntament amb les remeses, és la principal entrada de divises d’un país que ho importa gairebé tot i que no paga els seus deutes.
La idea del “turisme de vacunes” la va anunciar per primer cop el director de l’Institut Finlay de l’Havana, Vicente Velez, mentre informava dels bons resultats que estava obtenint als exàmens clínics. Velez, una mena de Fernando Simón cubà, va assegurar que el país tenia la capacitat productiva per vacunar tota la població el 2021 i que la vacuna també s’oferiria als turistes que volguessin visitar el país.
L'objectiu és vacunar cubans i turistes alhora per anar recuperant el pols del turisme i atraure visitants de països en què el calendari de vacunació encara està per fer, com Mèxic o l'Argentina, entre d’altres. Els càlculs del govern preveuen un nombre notable de viatgers de països llatinoamericans on la vacuna trigarà a arribar i on els sectors més adinerats podrien no voler esperar i portar la seva família a l’illa.
Cuba, amb un sector sanitari i farmacèutic potent per ser un país subdesenvolupat, ja té una àmplia experiència en turisme de salut, amb pacients estrangers de països amb sistemes de salut caríssima que hi van a tractar-se malalties com el càncer. En aquests casos s’ofereixen paquets que inclouen estada en hotels al costat de la platja i altres extres per fer l’estada més agradable.
Després de la primera onada, Cuba va intentar recuperar el turisme mitjançant packs de viatges bombolla. Una iniciativa mitjançant la qual els turistes arribaven al país i eren transportats a un hotel amb tot inclòs del qual no podien sortir –ni els empleats— per evitar la propagació local del virus. Després d’anunciar-la com la gran solució, la iniciativa ha fracassat amb una acollida mínima.
Potser per això el govern cubà encara treballa en com desplegar la idea del turisme de vacunes, però sembla que el sistema podria ser similar al dels viatges bombolla. D’aquesta manera, a més, el règim podria garantir-se que tots els visitants farien servir els seus hotels, en lloc de les populars casas particulares de l’incipient sector privat.
El govern aposta per la primavera
Fonts de Melià i Iberostar al país, dues de les cadenes que tenen concessions d’hotels a Cuba, informen a l’ARA que fins a aquest moment la informació que el govern els trasllada es caracteritza per la seva “vaguetat” i que no veuen possible que això es pugui materialitzar a la primavera. “Però si alguna cosa tenen els cubans és que de vegades poden sorprendre amb la seva capacitat d’improvisar”, assenyalen.
Per estrany que pugui semblar, l’oferiment de vacunes als turistes sense que tots els cubans hagin sigut immunitzats no genera excessives resistències en una societat que percep que els pitjors impactes del virus són els econòmics. La vacuna cubana ha sigut provada massivament en països com l’Iran, per la falta d’infectats a Cuba, i ja se n'ha produït un lot de 145.000 dosis. Faltarà veure el temps que triguen el organismes internacionals a donar-hi credibilitat i quan la vacuna es guanya la confiança dels potencials turistes. De moment l’Havana ja pensa en si hauria d’habilitar zones de vacunació a l’aeroport.