Inversions

Criteria i Taqa trenquen converses per al control de Naturgy

El hòlding també anuncia que vol vendre's gran part de la participació a Cellnex i CaixaBank es retira de Telefónica

MADRIDLes converses entre CriteriaCaixa i el grup dels Emirats Àrabs Taqa per a una possible oferta pública d’adquisició (opa) a Naturgy "s'han acabat", tal com ha confirmat el hòlding inversor de la Fundació La Caixa a través d'un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dilluns a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Marc Murtra, una gran notícia per encetar l'anyInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Les negociacions [per a un possible pacte de cooperació relatiu a Natrugy] es donen per acabades sense que s'hagi arribat a cap acord", es llegeix al comunicat. D'aquesta manera, tot i que els últims dies fonts properes a la negociació apuntaven que les converses "avançaven", els esculls no s'han salvat. Entre aquests hi ha la pressió dels fons d'inversió implicats en l'opa, GIP i CVC, per treure'n el màxim profit.

Cargando
No hay anuncios

Una sortida (fallida) per a GIP i CVC

Fa gairebé dos mesos, CriteriaCaixa i Taqa van comunicar que estaven negociant l’entrada del grup dels Emirats Àrabs per donar una sortida als fons GIP i CVC, que fa temps que busquen la manera de marxar de Naturgy. Tots dos fons d'inversió tenen per sobre del 40% del capital de la companyia que presideix Francisco Reynés i des de fa temps sentien que la seva etapa a la primera gasista d'Espanya s’havia acabat.

Cargando
No hay anuncios

Per resoldre el conflicte, CriteriaCaixa, el primer accionista a Naturgy (26,7%), va trucar a la porta del grup emiratià. El hòlding que presideix Isidre Fainé no només volia ordenar i posar pau dins l'accionariat, que l'últim any ha acumulat moments de tensió, sinó que també aspirava a blindar el seu pes dins de la gasista: veia l’operació com una forma de poder fer-se forta dins l'accionariat.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix comunicat publicat aquest dilluns, CriteriaCaixa reafirma "el seu compromís com a inversor a llarg termini amb el projecte industrial de Naturgy" i "reitera el seu suport al pla de transformació de la companyia", però també recorda que "normalment" manté converses per explorar possibles socis per a Naturgy: que Taqa hagi sortit de l'equació no vol dir que el problema a l'accionariat desaparegui.

Sortida de Cellnex

Minuts abans de confirmar el descarrilament a Naturgy, CriteriaCaixa també ha fet oficial que busca vendre's una part de la seva participació a Cellnex. Seria, doncs, el primer gest per fer caixa en plena onada de grans inversions. El hòlding inversor de la Fundació La Caixa ha anunciat el llançament d'una col·locació privada, és a dir la venda, de fins a 18.623.226 accions ordinàries de la companyia especialitzada en torres de telecomunicacions. Això es tradueix en un 2,6% del capital social de Cellnex, tal com ha comunicat CriteriaCaixa a la CNMV, valorat en 625,3 milions d'euros si es té en compte el valor actual de Cellnex a la borsa espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Segons les últimes dades publicades a la CNMV, el braç inversor presidit per Isidre Fainé té una participació d'un 3% a Cellnex. Des de feia temps no es preveien moviments dirigits a incrementar el seu pes dins la companyia. De fet, fonts del mercat apuntaven tot el contrari, a una desinversió, tal com va explicar l'ARA, sobretot en un moment en què CriteriaCaixa torna a comprar grans participacions d'empreses estratègiques, com ara Telefónica, Colonial o ACS.

CriteriaCaixa ha anunciat que serà JP Morgan l'encarregat de dur a terme l'operació de venda. "Els termes definitius de la col·locació [de les accions], incloent-hi el preu de venda de les accions oferides, es determinarà un cop finalitzada la col·locació i es comunicarà al mercat", es desprèn del comunicat fet públic aquest dilluns a la tarda.

Cargando
No hay anuncios

A ningú li passa per alt que si el hòlding vol continuar invertint, i més de manera ràpida i forta en certes empreses, necessita fer caixa per poder continuar amb l'estratègia. Un dels motius pels quals Cellnex estava en el punt de mira era el fet que no preveia repartir dividends, principal font d'ingressos de la Fundació La Caixa, fins a l'any 2026, tot i que fonts properes a la companyia avançaven aquest horitzó al 2025.

Cargando
No hay anuncios

CaixaBank diu adeu a Telefónica

Un altre moviment important anunciat aquest dilluns a la tarda afecta CaixaBank. L'entitat financera ha comunicat que s'ha desfet de la seva participació a Telefónica (2,5%). Els últims mesos, el banc ha anat venent les últimes participacions que tenia a la teleco espanyolaamb l'objectiu de desaparèixer i deixar tot el protagonisme per a CriteriaCaixa, que, per contra, s'ha fet forta dins la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete. De fet, l'objectiu del hòlding és assolir un 10% del capital social i igualar la participació de l'Estat.