Empreses

Criteria atrapa l'Estat en l'accionariat de Telefónica

El hòlding de La Caixa assoleix el 9,9% del capital social de la 'teleco'

Isidre Fainé amb Pedro Sánchez i José María Pallete, en una imatge recent.
3 min

MADRIDCriteriaCaixa culmina el seu desembarcament a Telefónica. Després de fer-se forta amb la recent compra d'un 5% del capital de la teleco espanyola, el hòlding presidit per Isidre Fainé ha escalat fins al 9,9%, tal com ha informat aquest divendres al matí a través de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) abans de l'obertura de mercat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquesta operació, CriteriaCaixa s'equipara a l'Estat com a principal accionista a dins de Telefónica (té un 10% del capital social a través de la SEPI, el braç inversor del govern espanyol), així com a la teleco saudita STC Group (9,9%). Cal tenir en compte, però, que l'operador de telecomunicacions de l'Aràbia Saudita ha adquirit per ara un 5% del capital social de Telefónica, mentre que el 4,9% restant el té reservat a través d’instruments financers i necessitarà el vistiplau del govern espanyol per adquirir-lo definitivament. Segons ha publicat El Confidencial, el grup saudita ja hauria sol·licitat l'autorització a l'executiu de Pedro Sánchez per poder culminar el seu moviment.

La compra de CriteriaCaixa a Telefónica s'emmarca en un moment de retorn de les grans inversions del hòlding, sobretot en companyies estratègiques (ACS, Colonial i la irrupció a Puig en són alguns exemples). A més, en el cas de Telefónica s'hi afegeix l'interès a mantenir un nucli dur espanyol a l'accionariat que faci de contrapès al grup de l'Aràbia Saudita (de bracet amb l'Estat i CriteriaCaixa també hi ha el BBVA).

Cal recordar que els àrabs van irrompre a la teleco que presideix José María Álvarez-Pallete per sorpresa amb la compra d'un gran paquet d'accions, cosa que va obligar l'executiu espanyol a moure fitxa a través de la SEPI i adquirir el 10% del capital social de Telefónica. Una operació que ha suposat un desemborsament de més de 2.280 milions d'euros a través de transferències del ministeri d'Hisenda a la mateixa SEPI.

Un vincle històric

Fins ara l'univers de La Caixa no només estava representat a Telefónica a través de CriteriaCaixa, sinó que també comptava amb la presència de CaixaBank a l'accionariat. Això, però, s'ha acabat. Fa poc més de dues setmanes, i seguint l'estratègia de desinversió dels últims mesos, l'entitat financera comunicava el seu adeu definitiu de Telefónica desfent-se de les últimes participacions (2,5%). D'aquesta manera, el banc desapareixia de la teleco per deixar tot el protagonisme a CriteriaCaixa, que, per contra, s'hi ha fet forta.

El vincle entre les dues companyies és històric i es remunta al 1987. Des d'aleshores, La Caixa, CaixaBank i ara CriteriaCaixa han tingut un paper com a accionistes, però també als òrgans de govern de Telefónica. El mateix Isidre Fainé, actual vicepresident de la teleco, fa 30 anys que és conseller a l'empresa.

Amb tot, el creixement del hòlding de La Caixa dins la teleco ha sigut imparable si es té en compte que fa poc més de tres mesos tenia un ínfim 2,7% del capital social de la companyia. En tot cas, és un pas més en l'estratègia anunciada recentment: passar de gestionar 27.000 milions d'euros d'actius a 40.000 l'any 2030, la qual cosa suposa un salt del 48% sobre el perímetre actual. Al darrere hi ha l'al·licient dels dividends, la principal font d'ingressos de la Fundació La Caixa.

Desinversions

En paral·lel a les compres, però, CriteriaCaixa també té intenció de desinvertir, sobretot perquè per poder fer compres així necessita diners. L'últim exemple ha estat la venda de la seva participació a Cellnex, una operació valorada en 625,3 milions d'euros si es té en compte el valor actual de la companyia de les torres de telecomunicacions a la borsa espanyola. Ara bé, en el punt de mira també hi ha SABA. De l'empresa de pàrquings en controla la totalitat del capital (99,5%), cosa que és una anomalia si es compara amb la resta de participades on el hòlding de La Caixa té presència. Per això el cartell de "venda parcial" està penjat des de fa temps. Tal com va explicar l'ARA, l'operació ja l'ha començat a pilotar el mateix Àngel Simón i l'opció més clara –i que continua damunt la taula– és l'empresa belga Interparking.

stats