Economia 31/10/2012

El govern espanyol descarta demanar el rescat aquest any excepte si es produeix un "cataclisme" als mercats

L'executiu considera que no és necessari fer cap petició, perquè el cost del finançament del deute és inferior al de l'any passat i el Tresor ja ha col·locat la gran majoria del deute previst per a aquest 2012. "Si Espanya el necessita, jo el demanaré", diu el president

Joan Faus
2 min
Mariano Rajoy, aquest dimecres al Congrés / REUTERS

MadridEl govern espanyol no demanarà aquest any ajuda al fons de rescat europeu perquè així el Banc Central Europeu (BCE) compri deute espanyol, tret que es produeixi un "cataclisme" o un "accident majúscul" als mercats, segons han explicat aquest dimecres fonts de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu de Mariano Rajoy considera que no és necessari −"no ho veu prescindible"− fer cap petició, perquè el cost del finançament del deute és inferior al de l'any passat i el Tresor ja ha col·locat la gran majoria del deute previst per a aquest 2012.

L'executiu de Mariano Rajoy considera que no és necessari fer cap petició perquè el cost del finançament del deute és inferior a la de l'any passat i el Tresor ja ha col·locat la gran majoria del deute previst per a aquest 2012. "Anem fent passos i es minimitza la necessitat del rescat, que estava pensat per quan els diferencials [entre el deute espanyol i alemany] eren molt bèsties. La solució dels problemes econòmics dels països i de l'arquitectura de l'euro van dissipar les incerteses", han explicat les mateixes fonts oficials.

"Si tot va bé a Europa, ningú necessitarà un rescat. El 1996 la prima de risc també va arribar a 600 punts i de sobte va baixar perquè es va generar confiança en la Unió Europea", han agregat. L'executiu espanyol, a més, insisteix que encara desconeix els detalls de la compra de bons per part del BCE; per exemple, quant duraria la compra i si només s'iniciaria quan la prima de risc fos "insostenible" i com es definiria aquest nivell.

En el ple del Congrés de Diputats, Rajoy ha assegurat que no renuncia a utilitzar l'instrument del BCE "si fos necessari per als interessos generals dels espanyols", però ha reiterat que desconeix els efectes de demanar ajuda sobre la prima de risc i les possibles condicions, i que és necessari el "suport unànime" dels Vint-i-set. "Si Espanya el necessita, jo el demanaré", ha remarcat.

stats