Monti analitzarà si demana al fons de rescat que compri deute però Rajoy evita explicar si ho farà
Rajoy i Monti s'han reunit a la Moncloa i demanen l'aplicació dels acords de l'última cimera europea
MadridEl primer ministre italià, Mario Monti, ha assegurat aquest dijous que analitzarà si demana al fons de rescat europeu que compri deute sobirà, mentre que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha evitat explicar si ho sol·licitarà. Aquesta és la condició que ha establert el president del BCE, Mario Draghi, un parell d'hores abans de la roda de premsa, per comprar deute.
En la compareixença conjunta que ha fet al costat de Monti, després de reunir-se a la Moncloa, Rajoy ha evitat en dues ocasions respondre a la pregunta de si farà aquesta petició al fons de rescat i, de fet, ha contradit Draghi. "Ens esperarem a veure les mesures, estarem molt atents", ha dit el president espanyol en referència a les mesures anunciades pel BCE, que condiciona l'ajuda al fet que els països abans demanin al fons que compri deute. És a dir, Rajoy no veurà les mesures si abans no mou fitxa. Malgrat la poca concreció, el cap de l'executiu ha assegurat, paradoxalment, haver respost amb "meridiana claredat".
Tot i així en el comunicat conjunt posterior a la trobada es demana que s'aprovi la possibilitat que el fons de rescat compri deute. "Coincidim també amb el fet que les mesures acordades a l'últim Consell Europeu han de ser posades en marxa al més aviat possible, de manera que els instruments i mecanismes acordats [com la compra de deute] estiguin disponibles per ser utilitzats si és necessari", assenyala la nota. Demanar expressament al fons de rescat que compri deute en el mercat secundari implicaria una votació a l'Eurogrup i un altre memoràndum amb més condicions.
Rajoy ha dit que l'aplicació dels acords adoptats en l'últim Consell Europeu, com la unió bancària i fiscal, amb la "major celeritat possible", "serà bona" per al conjunt de ciutadans i la Unió Europea. Monti ha afegit: "Estic convençut que és important accelerar al més aviat possible les iniciatives pel creixement que s'han anat definint a nivell d'UE entre Espanya i Itàlia, acceptades en l'últim Consell Europeu".
Tot i la caiguda de les borses i l'augment de la prima de risc, tant Rajoy com Monti han valorat positivament les paraules del president del BCE, Mario Draghi, després de la reunió del consell de govern del banc. L'entitat no ha decidit prendre cap acció concreta. Draghi s'ha limitat a prendre "mesures extraordinàries" per superar les dificultats de països com Espanya i Itàlia. Tant Rajoy com Monti han aplaudit el comunicat del BCE.
Monti ha dit que les paraules de Draghi suposen una "intensificació dels objectius" per superar les "dificultats" d'Espanya i Itàlia. El primer ministre italià ha dit que té "confiança" en l'acció del BCE. Ha admès, això sí, que les paraules de Draghi han fet caure les borses i pujar la prima de risc. "La prima de risc és responsabilitat del BCE perquè afecta el nucli de la política monetària", ha dit Monti. El primer ministre italià ha dit que Itàlia i Espanya tenen unes "òptimes relacions bilaterals" després de la trobada d'aquest migdia a la Moncloa.
El president espanyol ha dit que hi ha "aspectes molts positius" en el discurs de Draghi, com que l'euro és "irreversible", que les primes de risc elevades d'Espanya i Itàlia no es corresponen amb la realitat de les economies dels països i que el BCE actuarà.
El comunicat també reclama "accelerar tant com sigui possible les iniciatives acordades [al Consell] a favor del creixement i l'ocupació" i "treballar en les properes setmanes" amb els socis i institucions europeus per "posar en marxa un veritable full de ruta per a una major integració fiscal i financera que completi una veritable unió econòmica i financera".