Laboral

La crisi de la fruita a Lleida fa caure les contractacions a menys de la meitat

Les gelades de l’abril, sumades ara a les onades de calor, redueixen la producció entre un 28% i un 70%

Albert González Farran
i Albert González Farran

LleidaLa crisi de la fruita a Ponent, provocada per les gelades de l’abril, ha fet caure les contractacions de temporers a menys de la meitat. El cap sectorial de laboral del sindicat JARC, Osvald Esteve, assegura que les estimacions del sector apunten que enguany hi haurà sols unes 20.000 contractacions a tot Lleida, 30.000 menys que l’any passat. Aquestes dades inclouen tant la recol·lecció de la fruita com la preparació a les càmeres per comercialitzar-la. “Fins i tot és possible que la reducció sigui encara superior perquè la campanya s’acabarà molt abans, cap a finals d’agost”, afegeix Esteve.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sindicat Unió de Pagesos també té comptabilitzada una caiguda semblant. Marta Lope, la responsable laboral d’Agroxarxa, l’empresa de serveis del sindicat, indica que enguany s’ha contractat un 60% menys en la fruita de pinyol (bàsicament préssecs i nectarines), la varietat més castigada per les gelades. “Ara comencem a collir poma i pera, on tot sembla apuntar que la davallada de contractes arribarà al voltant del 40%”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

La majoria de gestories laborals del Segrià també presenten xifres similars. Algunes d’elles, ubicades a Lleida ciutat, Alpicat, Alcarràs, Soses i Seròs, expliquen que “les contractacions aquest any estan sent molt més curtes”. En algunes oficines on cada estiu se superaven les 1.500 altes laborals enguany no han arribat a les 500.

Quim Dolcet, un pagès que disposa de finques de nectarines i paraguaians a Alcarràs, assegura que molts pagesos del seu municipi no han contractat ni un sol temporer aquest any. “Jo he estat dels afortunats, perquè les gelades em van fer malbé sols una part de la collita”, diu Dolcet, però reconeix que ha hagut de reduir en un 30% la mà d’obra respecte a l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

Josep Maria Companys, un altre agricultor de Torres de Segre i exdirigent d’Unió de Pagesos, lamenta que “està sent una campanya molt dura”. La mala collita per les gelades s’afegeix ara a les onades de calor, que estan madurant, i fins i tot deshidratant, la fruita a un ritme molt més accelerat del normal. “Havíem previst començar la campanya tard a causa del fred i ara hem de córrer per evitar que la poca fruita que ens queda es malmeti per la calor”, argumenta el mateix Companys, que enguany ha contractat moltes menys hores de feina que en campanyes anteriors. L’exsindicalista, que durant trenta anys va estar vinculat al sector de la immigració i la contractació de temporers a Unió de Pagesos, reconeix que “estan funcionant les crides que hem fet els sindicats perquè ningú vingués a Lleida sense contracte”.

Emmudeix l’efecte crida

Els temporers han deixat de venir en massa aquest estiu a Lleida. La caiguda de la producció ha fet que hagi emmudit l’efecte crida que anys enrere solia col·lapsar albergs i fins i tot carrers i places del Segrià i el Pla d’Urgell. “És evident que aquest col·lectiu té els seus propis canals de comunicació”, reconeix Xavier Perelló, secretari general de la Federació d’Indústria, Construcció i Agro de la UGT a Lleida. “I s’està demostrant que aquests canals són ben efectius”.

Cargando
No hay anuncios

Tècnics de la UGT que cada estiu recorren els municipis del pla de Lleida a la recerca d’assentaments de persones contractades il·legalment al camp asseguren que de moment no n’han trobat cap de rellevant. Per la seva banda, responsables de la delegació de la Generalitat a Lleida asseguren que ells sí que tenen comptabilitzats al Segrià fins a 16 assentaments d’aquest tipus i unes 140 persones que hi malviuen. Tanmateix, “aquestes dades són molt baixes –assegura el mateix Perelló– perquè 140 temporers te’ls trobaves abans en aquestes condicions en un sol poble”.

Cargando
No hay anuncios

El president nacional del sindicat JARC, Joan Carles Massot, confirma que l’efecte crida s’ha silenciat tant que “potser ara tindrem problemes amb la confecció de la fruita”. L’oferta de mà d’obra ha caigut estrepitosament i és possible que les càmeres i magatzems on es duu a terme la preparació de la fruita per a la seva comercialització tinguin moltes dificultats per cobrir les seves necessitats. I el que més tem ara Massot és que “en anys pròxims, quan el volum de collites es normalitzi, patim encara més problemes de contractació”. 

La Paeria de Lleida també ha percebut una lleugera reducció en el nombre de pernoctacions en el seu dispositiu d’acollida per a temporers. Fins al 21 de juliol, 427 persones havien passat alguna nit al pavelló firal de la ciutat, amb capacitat per a 122 llits. L’any passat, en les mateixes dates, s’havien registrat 490 persones.

Cargando
No hay anuncios

Previsions de collita

El departament d’Acció Climàtica de la Generalitat va actualitzar divendres passat les seves previsions de collita de poma i pera a Lleida, també afectada per les gelades de l’abril. D’entre les varietats més importants, la producció caurà enguany entre un 50% (la poma vermella) i un 17% (la pera Conference) a la demarcació, cosa que situarà la mitjana de totes les varietats en una davallada del 28%.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes dades s’afegeixen a les que la Generalitat ja va donar al maig amb relació a la fruita de pinyol. De 342.000 tones d’aquesta fruita collida durant el 2021, es passarà enguany a 165.000 (una caiguda del 70%).