Montoro culpa les autonomies i els ajuntaments dels “dubtes” sobre Espanya
“Si hi ha dubtes, concerneixen especialment a les autonomies i als ajuntaments. No neguem l'evidència”, diu
MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha culpat avui les comunitats autònomes i els ajuntaments dels “dubtes” dels mercats sobre la “viabilitat financera” d'Espanya. “Si hi ha dubtes, concerneixen especialment a les autonomies i als ajuntaments. No neguem l'evidència”, ha dit el ministre en el debat al Congrés sobre els pressupostos, abans d'afegir que no posa en dubte l'estat de les autonomies i insistir que “l'Estat som tots”.
Montoro ha insistit que els “dubtes no es dissiparan” amb les xifres dels pressupostos, sinó amb “l'obligat” compliment de l'objectiu de dèficit per part de les autonomies i ajuntaments per assolir el conjunt de l'Estat l“irrenunciable” 5,3%.
Ha dit, per exemple, que els problemes financers d'algunes administracions els estan impedint renovar crèdits, i ha recordat que les administracions que incompleixin els objectius de dèficit públic podran ser sancionades i intervingudes.
El ministre ha tornat a demanar a les comunitats autònomes que compleixin els objectius de reducció del dèficit i deixin de banda els seus propis interessos. “No és moment de pensar en cadascú de nosaltres”, ha dit en el que podria ser una clara al·lusió a la posició de CiU, que ha presentat una esmena a la totalitat als comptes perquè no inclouen els deutes pendents amb Catalunya.
Montoro ha reclamat també a les autonomies que tinguin uns “comptes clars i transparents”, i ha insistit que no hi ha cap altra alternativa que reduir el dèficit del 8,51% al 5,3%, aquest any. Ha dit que “el camí és difícil”, però que “no hi ha cap altre camí” perquè cal “donar resposta a un moment extremadament delicat”.
Ha insistit, a més, que Espanya “haurà fet un gran canvi” quan arribi a un dèficit del 3% al 2013, perquè es podran garantir els serveis públics dels ciutadans. També ha volgut ser optimista i ha dit que Espanya afronta “enormes dificultats i problemes”, però és un “gran país” "capaç de donar-hi la volta" i tornar als nivells econòmics de començaments del segle XXI.