Economia17/09/2012

El govern espanyol aposta per vendre CatalunyaCaixa a una entitat sense necessitats de capital

Economia dóna per fet que CaixaBank, BBVA i Santander no necessitaran més capital a partir dels resultats d'Oliver Wyman i podrien, per tant, comprar l'entitat catalana. Es farà la valoració més optimista dels actius immobiliaris a traspassar al 'banc dolent'

Joan Faus
i Joan Faus

MadridEl govern espanyol aposta perquè CatalunyaCaixa sigui comprada per una entitat que no requereixi necessitats de capital, segons els resultats de la prova de resistència de la firma Oliver Wyman que s'anunciaran el proper dia 28. Tot i que encara no es coneixen els resultats individuals, el ministeri d'Economia dóna per fet que els tres grans grups (CaixaBank, BBVA i Santander) no requeriran més capital en cas d'un escenari advers. Si es compleix aquest pronòstic només aquestes tres entitats serien les que l'executiu veuria amb bons ulls com a compradores de la nacionalitzada CatalunyaCaixa.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No sembla gaire raonable que una entitat amb necessitats de capital s'ho plantegi. És fonamental que sorgeixen entitats viables", han assegurat aquest dilluns fonts oficials. El govern encara no sap quan reprendrà la subhasta de l'entitat catalana però confia a saber-ho abans de finals d'any. Les mateixes fonts no descarten que una opció sigui dur a terme una resolució ordenada de CatalunyaCaixa, com per exemple vendre-la a pedaços.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, les mateixes fonts han explicat que els resultats d'Oliver Wyman serviran com a referència del valor dels actius immobiliaris que les entitats nacionalitzades (CatalunyaCaixa, Bankia, Nova Caixa Galicia i Banc de València) hauran de traspassar abans de finals d'any a l'anomenat 'banc dolent'. Aquest valor serà el que determinarà l'estimació d'Oliver Wyman, que serà el que tindria aquell actiu en tres anys en l'anomenat escenari base, en cas que el PIB caigués un -1,7% aquest 2012, un -0,3% el 2013 i creixés un 0,3% el 2014. És significatiu que l'executiu no utilitzi el valor de l'estimació de l'escenari advers del qual també farà l'auditora i que només per a aquest any prevegi una caiguda del PIB del 4,1%, tres vegades superior a la previsió del govern. En utilitzar l'escenari menys negatiu la valoració dels actius serà més alta que si es fes servir el pitjor escenari i les entitats rebran així més diners pels actius immobiliaris que venguin al 'banc dolent'.