El govern espanyol obre la porta a posposar una setmana l'aprovació del 'banc dolent'
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría no descarta que s'aprovi el dia 31 i no aquest divendres com estava previst. Un dels motius és la visita que farà divendres a Madrid un equip de la Comissió Europea per parlar del 'banc dolent'
Madrid/Brussel·lesEl govern espanyol ha obert la porta aquest dimecres a fer que l'aprovació de l'anomenat 'banc dolent', que aglutinarà tots els actius immobiliaris tòxics de les entitats nacionalitzades i les que necessitin ajudes, es posposi una setmana, fins al divendres 31. En una conversa informal amb periodistes després de visitar les instal·lacions del 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE), la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha assegurat que el consell de ministres aprovarà "aquest divendres o el següent" la creació del banc dolent i la nova regulació de les participacions preferents.
Un dels motius del possible retard és la visita que farà aquest divendres a Madrid una missió d'experts de la Comissió Europea (CE) per parlar de la societat de gestió d'actius immobiliaris problemàtics de la banca, la creació de la qual és una de les condicions del rescat de fins a 100.000 milions al sector financer espanyol, han indicat aquest dimecres fonts comunitàries.
Es tracta d'una visita de caràcter "tècnic", han recalcat les fonts, que han subratllat que no hi haurà "negociacions". Les fonts no van poder confirmar si viatjaran també a Espanya funcionaris d'altres institucions com el Banc Central Europeu (BCE) o el Fons Monetari Internacional (FMI).
Està previst que divendres el consell de ministres aprovi un reial decret llei en què es desenvoluparan les línies generals d'aquest 'banc dolent', la creació del qual s'estableix en el Memoràndum d'Entesa segellat per Espanya per rebre una ajuda europea de fins a 100.000 milions d'euros per recapitalitzar la banca.
A aquesta societat de gestió d'actius immobiliaris hi seran traspassats els actius immobiliaris problemàtics dels bancs que rebin ajudes públiques, especialment les entitats nacionalitzades, per netejar els seus balanços. "Serà una entitat que tindrà molts recursos, que tindrà un capital i un finançament molt important, i que haurà d'adquirir actius. Per això, és vital que en la seva gestió hi hagi una enorme transparència", va avançar el cap de setmana el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una entrevista amb Efe.
Inicialment, la gestió del 'banc dolent' estarà dirigida pel Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), ja que és l'accionista dels bancs nacionalitzats. Més endavant podran entrar a la societat inversors privats, fet que podria alterar l'esquema de gestió, segons va explicar De Guindos.