Els creditors ajornen l'acord amb Celsa i demanen reunir-se directament amb la SEPI

La companyia necessita el rescat, però el termini s'acaba el 30 de juny

La nova pista central de Roland Garros està construïda amb 3.000 tones d'acer de Celsa.
2 min

Puntada de peu cap endavant. Aquest divendres s’ha esgotat el termini que el gegant siderúrgic català Celsa havia donat als seus creditors per signar un acord. El pacte implicava que els creditors assumissin una quitança de la meitat del deute. Aquests, però, han declinat respondre i han demanat més dies. Al mateix temps, reclamen mantenir una reunió la setmana vinent amb Celsa i amb la SEPI.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Celsa necessita arribar a un acord amb els seus creditors ràpidament com a pas previ per poder rebre un rescat de la SEPI. Aquesta empresa pública ha acceptat injectar 550 milions al grup industrial català amb el fons extraordinari per a empreses afectades pel covid. No obstant, abans de fer-ho la SEPI exigeix que Celsa sigui capaç de retallar el seu deute, ja que el considera excessiu. En concret, la companyia deu 2.200 milions a un grup de fons estrangers i, a banda, 525 milions a quatre bancs locals per finançar el circulant (diners que s’usen per pagar factures mentre s’espera a cobrar-ne de pendents). El que s'està negociant és retallar aquests 2.200 milions a la meitat.

El problema és que no queda gaire temps: la injecció de la SEPI s’ha de materialitzar abans del 30 de juny. Aquell dia finalitza el termini autoritzat per la Comissió Europea perquè els governs del continent donin ajuts d’estat a les empreses perjudicades per la pandèmia. El temps, per tant, és or. Els fons es queixen que Celsa ha trigat molt en fer-los la proposta de retallada del deute, mentre que aquesta s'excusa dient que només es van moure quan la SEPI els va entregar la proposta definitiva “a principis de maig”.

Bons convertibles en accions

Els creditors reclamen retallar el deute convertint en accions una part del que els deu Celsa. De fet, dels 2.200 milions que els deu la siderúrgica, 1.500 són bons convertibles (és a dir, que es poden convertir en accions), de manera que podrien entrar a l’accionariat.

Celsa, però, s’hi nega al·legant el perfil “oportunista” d’aquests creditors. Originalment, els 2.200 milions de deute estaven en mans de bancs locals. Però se’l van vendre als fons estrangers. Segons Celsa, ho van fer amb un descompte del 55%, de manera que els fons no perdrien diners tot i aplicar una quitança com la que s’ha plantejat.

Entre les condicions imposades per la SEPI, a banda de la reducció del deute també hi ha que Celsa no reparteixi dividends durant set anys i que faci una ampliació de capital de 50 milions d’euros que la família Rubiralta, propietària de la companyia, s’ha compromès a aportar.

stats