Empreses

Crear una empresa amb un euro i de manera telemàtica: l'Estat aprova la llei "crea i creix"

La nova norma busca reduir els obstacles financers i burocràtics

MADRIDCrear una empresa amb un euro i de manera telemàtica. És el que permetrà la futura llei "crea i creix", que aquest dimarts ha aprovat el consell de ministres com a avantprojecte de llei i que ara s'enviarà al Congrés de Diputats per la seva tramitació parlamentària. La norma, recollida al Pla de Recuperació i Transformació, té per objectiu la creació d'empreses i el seu creixement i per això reduirà els obstacles financers i burocràtics per facilitar crear societats limitades.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, la futura norma establirà la possibilitat de constituir una empresa amb un capital social d'1 euro, de manera que s'elimina el mínim legal dels 3.000 euros de capital. "Es vol afavorir l'emprenedoria", defensen des del ministeri d'Economia, que ha liderat la nova norma. A més, es promou la constitució telemàtica d'empreses a través d'una finestreta única. "Això garanteix una reducció dels terminis i dels costos notarials i de registre", ha destacat la ministra d'Economia, Nadia Calviño, en roda de premsa posterior al consell de ministres.

Cargando
No hay anuncios

"La llei vol atraure inversió i talent a Espanya", ha destacat Calviño. També s'hi inclouen mesures contra la morositat de les operacions comercials. Per això, s'estén l'obligació de remetre una factura electrònica entre empreses i autònoms per a qualsevol operació, cosa que ha de permetre un "millor control dels pagaments i tenir més informació fiable". Per acabar amb la morositat, el govern espanyol també planteja que aquelles empreses que no compleixin amb els terminis dels pagaments establerts a la llei de morositat no podran accedir a subvencions públiques o ser una entitat col·laboradora per gestionar-los. Finalment, el govern s'ha donat sis mesos per crear l'Observatori Estatal de la Morositat Privada, que es dedicarà a fer un seguiment dels pagaments.

A més, la llei també adaptarà l'àmbit del crowdfunding a la normativa europea i donarà més flexibilitat a les plataformes de l'Estat que s'hi dediquen perquè puguin oferir els seus serveis a Europa. Finalment, s'impulsa la indústria del capital de risc ampliant el tipus d'empreses on aquestes entitats poden invertir.

Cargando
No hay anuncios

Dubtes de les empreses

D'entre les primeres reaccions a la futura llei hi ha la de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, que ha apuntat que la normativa "va en la bona direcció", per bé que "cal millorar-la", sobretot aquells aspectes relacionats amb la morositat. Des de la Plataforma creuen que "cal una comprovació més veraç amb el compliment de la llei de morositat i no només una declaració responsable de les empreses". "Si no s'arriba a una solució real contra la morositat, tot apunta a un empitjorament de la situació financera de les pimes", ha dit el president de la Plataforma, Antonio Cañete.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, des de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) es creu que "s'ha perdut una oportunitat" perquè només es parla de societats, és a dir, empreses, i no autònoms o treballadors per compte propi. A més, des d'ATA indiquen que "és un error" només assenyalar la morositat privada, i no la pública.