Creació exprés d'empreses i nous incentius fiscals
Amb mesos de retard el govern del PP aprova avui la llei d'emprenedors, una de les promeses electorals de Rajoy
Madrid.Entre moltes altres qüestions, Mariano Rajoy va prometre durant la campanya electoral que si arribava a la presidència del govern espanyol no apujaria impostos ni abarataria l'acomiadament. Dos compromisos que es van fondre com un terròs de sucre ja en les primeres setmanes de Rajoy com a inquilí del Palau de la Moncloa. Una altra promesa va ser afirmar que la llei d'emprenedors seria "una de les primeres coses" que aprovaria el seu executiu. Però les estretors pressupostàries i la croada per reduir el sagrat dèficit públic l'han anat posposant mes rere mes fins avui, quan aquella primera cosa serà aprovada pel consell de ministres amb prop d'un any i mig de retard. De fet, serà dels primers compromisos electorals que suposen un augment de la despesa que impulsarà el govern del PP.
Si no hi ha sorpreses, les línies mestres de la norma seran les que va avançar Rajoy al febrer en el debat de política general. El més destacat és que es donarà llum verda a una sèrie d'incentius fiscals per als emprenedors, s'agilitzarà la creació d'empreses i es facilitarà el permís de residència a inversors estrangers. "Qui genera ocupació i benestar és l'empresari, cal donar-li les màximes facilitats i treure-li obstacles", va subratllar ahir el president espanyol a Cali (Colòmbia), on va participar en unes jornades econòmiques en el marc de la cimera de l'Aliança del Pacífic. Rajoy va explicar que la norma busca "fomentar la inversió" per generar així "creixement i ocupació" i donar un "suport molt clar a la internacionalització de les empreses". Per exemple, va desvelar que es podrà crear una empresa amb una "declaració jurada" sense haver d'esperar que es revisin els permisos, sinó que això es farà a posteriori i així agilitzar els tràmits.
En concret, s'establirà un mecanisme a través d'internet perquè l'emprenedor no hagi de comunicar-se per separat amb cadascuna de les administracions (estatal, autonòmica i municipal). Segons l'executiu, això permetrà crear una empresa en "pocs dies", molt per sota dels 28 que es pot arribar a trigar actualment. L'objectiu és assimilar els tràmits burocràtics als que hi ha per exemple a Alemanya, França i el Regne Unit.
Pagar l'IVA quan s'hagi cobrat
Una de les altres mesures estrella és que les pimes que facturen menys de dos milions d'euros no hauran de pagar l'IVA repercutit en les vendes fins que cobrin les factures. El canvi, que entrarà en vigor el gener del 2014, és una de les eternes demandes dels autònoms. Segons la Moncloa, el canvi pot beneficiar més de dos milions d'emprenedors.
També s'establirà una nova deducció del 10% de la quota de l'impost de societats dels beneficis reinvertits en l'activitat, es facilitarà la inversió en R+D i també d'inversors individuals, i s'ampliarà el nombre d'activitats exemptes de llicència municipal i els seus requisits de superfície. Tot plegat perquè Espanya deixi de ser el 133è país del món en facilitats per emprendre, segons el Banc Mundial.