Resultats
Economia23/03/2021

El covid enfonsa el benefici de Criteria un 72%, però els dividends que paga a La Caixa només cauen un 7%

Els diners que Criteria ha entregat a La Caixa superen el benefici registrat el 2020

La crisi del coronavirus ha tingut un impacte profund en els resultats de CriteriaCaixa, el hòlding que agrupa les participacions de Fundació Bancària La Caixa (a empreses com CaixaBank, Naturgy o Telefónica) i que la nodreix de dividends per sostenir les seves activitats d’obra social.

Inscriu-te a la newsletter Lliçons de 'Subúrbia'Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El benefici net de Criteria, que presideix Isidre Fainé i té la seu a Palma, va caure fins als 310 milions d’euros, un 72% menys. És la xifra més baixa des del 2012, l’any més dur de l’anterior crisi i en el qual la troica va acabar rescatant el sector financer. Tot i així, els dividends que CriteriaCaixa entrega a La Caixa han baixat tan sols un 7% fins a quedar-se en els 390 milions. El dividend que Criteria ha pagat a La Caixa, per tant, supera el benefici registrat el 2020.

Cargando
No hay anuncios

Els ingressos i els beneficis de CriteriaCaixa provenen exclusivament de les seves participades, que s’agrupen principalment en dues carteres: la bancària i la industrial. La primera conté les participacions a La Caixa, el Bank of East Asia i la mexicana Inbursa, empreses que tripliquen els beneficis de la cartera industrial, on hi ha Naturgy, Telefónica Suez i Saba, entre altres empreses.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, el que actualment sosté el negoci de Criteria és sobretot la participació en empreses industrials, ja que van aportar-li 385 milions d’euros en dividends, lluny dels 197 milions que li va entregar la banca. De fet, empreses com Naturgy o Telefónica han pagat pràcticament el mateix dividend durant el 2020 (340 i 25 milions, respectivament) que l'any anterior. En canvi, tots els bancs participats per Criteria van rebaixar aquestes transferències significativament. Cal recordar que el Banc Central Europeu ha limitat al màxim els dividends que la banca pot pagar als seus accionistes perquè han preferit que les entitats financeres disposin d’un coixí en cas d’un empitjorament de l’economia o de la morositat a mesura que avança la pandèmia. De cara a aquest any, "el gran tema és què passarà amb CaixaBank", expliquen fonts del grup. Aquest any el BCE només permet que els bancs paguin fins a un 15% del seu benefici en forma de dividend als seus accionistes, però l’esperança que tenen aquestes veus és que a la tardor, si la situació sanitària millora i l’economia comença a remuntar, el BCE sigui més benevolent i suavitzi aquestes restriccions al dividend.

Cargando
No hay anuncios

Ja fa anys que Criteria ha optat per anar deixant de ser un soci industrial (que intervé en la gestió de les companyies, com feia a Repsol o Abertis, per exemple) i cada cop més prefereix ser un soci financer (que no intervé directament en la gestió i prefereix simplement cobrar els dividends a finals d’any). Aquesta estratègia ha provocat que el 2020 els dividends provinents de les petites participacions en renda variable ja sumin 38 milions d’euros. És la tercera xifra més alta, només per darrere del que rep de Naturgy i CaixaBank. Aquesta import de 38 milions supera el que Criteria ingressa de participades històriques com Telefónica, Suez o Agbar.