El covid arrossega el Mandarin i el Juan Carlos I a la venda

Les operacions se succeeixen a Espanya davant la dificultat d’aguantar amb els establiments tancats

L’entrada de l’icònic Mandarin Oriental del passeig de Gràcia, en una imatge de la setmana passada.

BarcelonaPasseig de Gràcia, 38-40, al bell mig de la via més luxosa de Barcelona. Poques coses com la seva adreça expliquen la força icònica de l’Hotel Mandarin Oriental de la capital catalana. D’aquí l’impacte simbòlic que té en el sector immobiliari i turístic la notícia que l’establiment de cinc estrelles, propietat del grup andorrà Reig Capital, travessa dificultats. Diverses fonts consultades per l’ARA apunten que l’establiment està en venda. Té un preu de mercat d’uns 220 milions, però en el context actual es vendria per 180.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Reig Capital, family office de la família Reig, no confirma aquesta notícia. “L’hotel no està en venda”, afirma amb rotunditat el primer executiu de la companyia, Gilles Dregi. Però intermediaris del mercat i inversors consultats mantenen que l’Hotel Mandarin es ven. Fonts pròximes a l’hotel deixen anar aquesta frase: “Tots els hotels de Barcelona estan en venda”.

Un informe recent d’Exceltur ho explica: el nombre de turistes estrangers que van a hotels de quatre i cinc estrelles ha caigut més del 80% en l’últim any a Espanya i Barcelona lidera la caiguda de facturació hotelera amb un daltabaix del 86%. Al Mandarin, segons fonts de l’hotel, el 85% dels visitants eren estrangers.

Ni l’establiment ni els locals que en depenen, entre els quals hi ha el restaurant Blanc by Carme Ruscalleda, han pogut reobrir les seves portes des que l’hotel es va veure forçat a tancar el març de l’any passat. Era un hotel que ocupava prop de 200 treballadors i, per tant, amb una important càrrega de costos. Ara mateix la majoria de la seva plantilla està en ERTO i pendent que el turisme internacional torni, però aquest escenari encara sembla llunyà i veus de l’hotel no oculten el seu pessimisme a curt termini: “Obrir un lloc així és més difícil que obrir un hotel de 15 persones”.

De CaixaBank a Farallon

Fonts del sector apunten que el Mandarin ja no va arribar sobrat a l’esclat del covid. L’establiment no va obtenir beneficis operatius fins al 2015, després d’haver obert el 2009. En els últims resultats existents al Registre Mercantil, l’any 2017, la societat de Reig que gestiona l’hotel guanyava un milió d’euros.

En els últims quatre anys, l’Hotel Mandarin ha tingut tres directors: el 2017 Jorge Monje va substituir Greg Liddell i aquest 2020 Jean Philippe Moser va accedir al càrrec. Aquest canvi va respondre a una novetat en la situació financera de Reig Capital: el family office mantenia un deute amb CaixaBank proper als 450 milions, però amb l’esclat de la pandèmia l’entitat financera va traspassar el passiu al fons californià Farallon per uns 200 milions, segons fonts del sector. És aquest canvi el que explica l’arribada de Moser. Diferents veus expliquen que hi ha un xoc entre Farallon i Reig, perquè els primers volen la venda i els segons s’hi resisteixen.

Un sector en crisi

Un altre establiment que pot canviar de mans és el Juan Carlos I, propietat de Barcelona Project’s i explotat per la canadenca Fairmont. Fonts del sector asseguren que l’emblemàtic establiment està en venda per un preu simbòlic, a canvi que el comprador es quedi un deute que voreja els 80 milions. L’hotel continua tancat, i Accor no confirma que estigui al mercat.

La situació del Mandarin i el Juan Carlos I és un reflex del que viu el sector i afecta altres establiments. A finals d’agost el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, avançava a l’ARA que molts establiments podien canviar de mans, perquè hi havia inversors buscant la seva oportunitats. “Ens truquen a la porta per preguntar si hi ha hotels disponibles”.

Les últimes dades del Gremi d’Hotels indiquen que, després de les restriccions de la segona onada, només hi ha oberts 107 establiments: tres de cada quatre estan tancats. Els que obren tenen una ocupació d’entre el 10% i el 15%. Alguns ja no han pogut aguantar més. És el cas de l’Hotel Nobu -l’antic Torre Catalunya-, que abans de Nadal es va vendre a la gestora de fons ASG per un preu d’uns 80 milions. L’hotel era del grup Selenta, propietat del president del Gremi d’Hotels, Jordi Mestre.

Però el fenomen és general. Barceló es va vendre al desembre l’Hotel Formentor de Mallorca per 165 milions, i ahir mateix va transcendir que Archer Hotel Capital ha tancat la compra de l’Hotel Madrid Edition per 205 milions d’euros.

stats