El cost de l'electricitat bat un nou rècord: 106 euros per MWh

La bombona de butà assoleix el preu més alt des del 2015

Una línia d'alta tensió a l'Alt Penedès.
ARA
20/07/2021
2 min

BarcelonaEl preu de l'energia continua a l'alça per als consumidors espanyols. El cost de l'electricitat ha tocat el màxim històric en la subhasta del mercat majorista d'aquest dimarts, amb un preu de 106,57 euros per megawatt hora (MWh), segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), l'ens que realitza les subhastes per a Espanya i Portugal. En paral·lel, la bombona de butà també ha arribat a preus rècord, amb un cost de 15,37 euros, el més elevat des del març del 2015.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les subhastes, que es fan diàriament, marquen el preu de l'endemà, per la qual cosa serà aquest dimecres quan els consumidors pagaran l'electricitat més cara que mai. De fet, l'encariment representa un increment del 4,6% en només un dia, des de 101,82 euros, el segon més car des que hi ha registres.

Fins ara el màxim històric s'havia registrat l'11 de gener del 2020, amb un preu de 103,76 euros per MWh, és a dir, 2,81 euros per sota del que es pagarà aquest dimecres. El nou encariment arriba, a més, després que el govern espanyol aprovés un nou sistema de tarifes que incrementa el rebut per a una part substancial de famílies, i que va intentar pal·liar posteriorment amb una reducció de l'IVA de la factura fins al 10%.

Ara bé, cal tenir en compte que el preu és la mitjana de la jornada. Per franges horàries, el cost de la llum al matí serà encara més alt, amb un màxim de 110,64 euros per MWh, mentre que el mínim del dia continuarà per damunt del límit simbòlic dels 100 euros, concretament en 100,83.

El preu que surt de les subhastes té un pes d'aproximadament un 24% sobre la factura de la llum que finalment paguen els consumidors que utilitzen la tarifa regulada, també anomenada d'últim recurs (PVPC), que al conjunt de l'Estat són uns 10 milions d'usuaris. Els 17 milions de consumidors que tenen una tarifa del mercat lliure no es veuen afectats per les oscil·lacions, ni a l'alça ni a la baixa.

El cost del gas natural, que s'utilitza en les plantes generadores de cicles combinats, així com el dels drets d'emissions de diòxid de carboni que paguen les empreses productores d'electricitat, són les dues raons principals que expliquen l'escalada del preu de la llum. A més, a causa de la forta calor en una gran part de la Península, la demanda d'electricitat també ha pujat pel més gran consum d'aparells de refrigeració i d'aire condicionat, la qual cosa també empeny els preus a l'alça.

El preu del gas natural al mercat ibèric (Mibgas) ha pujat un 3,7% entre dilluns i dimarts, fins a 37,57 euros per MWh, però el cost de les emissions ha caigut un lleu 0,11%, fins a 52,79 euros per tona, però continua en els nivells més elevats de la història.

El butà també puja

Pel que fa al butà, el preu per bombona suposa un encariment respecte als 13,96 euros establerts pel govern espanyol el març passat. L'executiu n'actualitza el preu cada dos mesos: així com el 2020 el cost de la bombona va estar per sota dels 13 euros gairebé tot l'any, ja al gener, amb la primera revisió de l'any, es va incrementar fins als 13,31 euros. La nova tarifa inclou també l'IVA del 21% i l'impost d'hidrocarburs, de menys de dos cèntims d'euro per bombona. No obstant això, el preu encara queda lluny dels 17,5 euros durant el govern de Mariano Rajoy entre el maig del 2013 i el març del 2015.

stats