Pedro Alonso Agüera, el misteriós comprador de l'edifici d'El Corte Inglés
L'enginyer i empresari català remodelarà l'edifici per fer-hi oficines i comerços
BarcelonaDesprés de gairebé 25 anys de propietat, ahir es va saber que El Corte Inglés es ven l'edifici que té a prop de la plaça Francesc Macià, a Barcelona. La informació incloïa el preu de la transacció –151,5 milions d'euros– i que el comprador era un particular "molt interessat en l'edifici", però deixava en l'aire una important incògnita: la seva identitat. L'ARA, però, ha pogut saber que el comprador és Am Gestió, el 'family office' de Pedro Alonso Agüera. Els 'family offices' són eines d'inversió dedicades a gestionar el patrimoni d'una família.
Pedro Alonso Agüera és un enginyer català que va estar durant 34 anys a càrrec del Group Infun, com a president, conseller delegat i apoderat. La companyia, dedicada a la fabricació de components per a automòbils, va néixer a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), tenia plantes a Teruel, la Xina i Itàlia i era una gran desconeguda per al gran públic. La companyia va ser comprada a finals de 2016 pel conglomerat mexicà Grupo Industrial Saltillo (GIS). Aquesta companyia mexicana va pagar-ne 280 milions d'euros i, a part d'això, es va comprometre a absorbir un màxim de 40 milions d'euros del deute que tenia Infun.
L'empresari català va ser incorporat mesos més tard –abril del 2017– al consell d'administració del grup mexicà. L'empresa que l'acollia va donar-li la benvinguda en un comunicat públic on ressenyava la seva trajectòria: emprenedor de diversos projectes d'energies renovables i també conseller i membre del consell d'Infun.
Malgrat que el registre mercantil revela que el 'family office' d'aquest empresari té gairebé 350 milions d'euros en actius, Agüera ha mantingut un perfil baix en l'àmbit empresarial català i espanyol. De fet, la compra de l'edifici d'El Corte Inglés (que han assessorat CBRE, Garrigues i Indus) és el seu primer gran moviment que es fa públic als mitjans.
Segons explica a l'ARA, Am Gestió vol destinar l'històric edifici a desenvolupar un projecte que contribueixi a incrementar l'atractiu de la ciutat. La proposta és dur a terme una transformació de l'edifici perquè, a més d'acollir oferta de comerç, també tingui un espai d'oficines.
"La nostra intenció és iniciar un projecte d'edifici per a la ciutat, que diversifiqui l'actual ús comercial i permeti donar cabuda a empreses que vulguin establir-se a Barcelona i generar espais d'activitat econòmica i usos polivalents", expliquen des del 'family office'. "Volem obrir l'edifici al barri i que es generi encara més valor". El projecte de remodelació es desenvoluparà sota la direcció de BCA Arquitectura, liderat per l'equip d'Albert Blanch.
El Corte Inglés continuarà a l'edifici, en règim de lloguer, fins al desembre del 2020, quan el centre comercial tancarà oficialment, una decisió dràstica que revela les dificultats per què passen els històrics grans magatzems.
Després, el pla inicial estableix que sigui el centre comercial d'El Corte Inglés a la Diagonal, per la seva proximitat, el que absorbeixi l'oferta de productes que tenen actualment a Francesc Macià, i que les gairebé 400 persones que hi treballen siguin reubicades en els diferents establiments del grup.