Economia10/07/2019

El Corte Inglés nomena Marta Álvarez nova presidenta

La filla de l'expresident Isidoro Álvarez liderarà el grup després d'un llarg litigi familiar

Leandre Ibar
i Leandre Ibar

BarcelonaEl Corte Inglés té nova presidenta. Marta Álvarez, filla de l’expresident Isidoro Álvarez, ha estat nomenada presidenta no executiva amb la unanimitat del consell d’administració de la cadena de grans magatzems.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa madrilenya anuncia aquest nomenament en un moment de desinversions, sobretot immobiliàries, del grup, que busca refer la seva operativa i reduir costos. En total, el grup del triangle verd té un programa per desprendre's de 95 actius que considera prescindibles o no vitals per al seu bon funcionament, l'últim dels quals va ser l'establiment de la plaça Francesc Macià de Barcelona, la setmana passada, al 'family office' de Pedro Alonso Agüero, encara que l'empresa va negar que aquesta venda formés part del pla.

Cargando
No hay anuncios

L’objectiu del paquet de desinversions és reduir el deute del grup, que, segons els comptes de 2018, superava els 3.300 milions d’euros, 467 milions menys que el 2017. De fet, l'any passat, El Corte Inglés va tancar l'exercici amb unes vendes de més de 15.700 milions d'euros, un 1,1% més que un any enrere, mentre que el benefici net va créixer un 27,5%, fins als 258 milions.

Cargando
No hay anuncios

Final d'un llarg litigi familiar

Aquest nomenament posa punt i final a un culebrot pel control de l'empresa que ha durat diversos anys i que ha enfrontat la mateixa Álvarez (i la seva germana Cristina) amb el seu cosí germà i expresident del grup entre el 2014 i el 2018, Dimas Gimeno. Les dues germanes són filles naturals de la vídua d'Isidoro Álvarez, María José Guil, i Isidoro les va adoptar quan ja eren majors d'edat. Això va fer que Dimas Gimeno i la seva mare -i germana de l'expresident- posessin una demanda demanant la nul·litat de l'adopció, a fi d'evitar que heretessin la part del seu pare adoptiu.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, però, el mes passat els tribunals van desestimar el cas, i Cristina i Marta Álvarez van poder mantenir les seves accions d'El Corte Inglés.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, Gimeno i les dues germanes Álvarez es reparteixen amb un terç cadascun la propietat d’Iasa, la societat de valors que controla un 22% de la propietat d’El Corte Inglés. A més, tant la nova presidenta com la seva germana controlen un altre 37,4% del grup amb la fundació Ramón Areces, de la qual són patrones. És a dir, Marta i Cristina Álvarez controlen 'de facto' quasi un 60% del grup. L'altre accionista destacat és el fons qatarià Primefin, que té aproximadament un 10% dels títols i va entrar a l'empresa de la mà de Gimeno amb la promesa -finalment incomplerta- que sortiria a borsa. La resta de l'accionariat està repartit entre dues empreses més, Mancor i Celsar, que controlen menys d'un 10% cadascuna, i petits inversors.

Gimeno va abandonar la presidència del grup al ser cessat pel consell el juny de l'any passat per les pressions de les seves cosines. Va ser substituït per Nuño de la Rosa, home de confiança de Marta Álvarez i un dels dos consellers delegats del grup juntament amb Víctor del Pozo. Amb el nomenament ara d'Álvarez, els dos consellers delegats es continuaran repartint el poder executiu de l'empresa com fins ara: De la Rosa controlarà les filials del grup mentre que Del Pozo controlarà les àrees corporativa i de negoci.