COMERÇ
Economia14/06/2018

El Corte Inglés cessa Dimas Gimeno, que ja prepara una guerra

El consell nomena president Jesús Nuño de la Rosa però Gimeno no es dona per destituït i anirà als tribunals

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridLa guerra pel poder a El Corte Inglés passa definitivament dels despatxos als jutjats. Ahir el consell d’administració de la cadena de grans magatzems va destituir Dimas Gimeno del seu càrrec de president i el va substituir per Jesús Nuño de la Rosa, afí a les germanes Marta i Cristina Álvarez, les cosines de Gimeno que tenen el control majoritari del consell. Lluny d’haver posat un punt final a la pugna per aconseguir el domini de la companyia, la destitució de Dimas Gimeno només suposa el principi d’un altre capítol que es lliurarà als jutjats.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gimeno no es dona per destituït. Ahir no va assistir a la reunió del consell d’administració perquè no la considera vàlida. Fonts pròximes al nebot d’Isidoro Álvarez expliquen que ha decidit impugnar la convocatòria del consell perquè considera que es va convocar d’una manera irregular, durant el torn de precs i preguntes de l’última trobada, i que en canvi Gimeno havia sol·licitat convocar-lo el 14 de juliol per abordar no només el seu cessament, sinó també la sortida a borsa de la companyia i les irregularitats que ha detectat al departament de seguretat de l’empresa.

Cargando
No hay anuncios

Precisament el president destituït va enviar ahir una carta a tota la plantilla en la qual assegura que si s’ha impulsat la seva destitució per part d’alguns membres del consell és “fonamentalment” perquè ha volgut destapar aquestes irregularitats. Dimas Gimeno va voler sortir de dubtes a través d’una auditoria demanada a EY sobre el departament de seguretat de l’empresa que, finalment, no es va fer perquè la firma auditora ho va rebutjar. Enmig d’aquest procés es van interposar dues denúncies contra un dels principals directius de l’empresa, Juan Carlos Fernández-Cernuda, tal com va explicar Eldiario.es, per haver adjudicat contractes milionaris a empreses de la seva família i amics, com Mega-2. Segons les mateixes fonts citades anteriorment, aquesta és “la mare dels ous” de la voluntat de destituir Gimeno a causa de la importància que Fernández-Cernuda té dins la companyia.

Aquest exinspector de policia va arribar a El Corte Inglés com a guardaespatlles d’Isidoro Álvarez, però va anar escalant fins a convertir-se en director general de seguretat i la seva mà dreta. El fet de controlar el departament de seguretat també li ha donat coneixements privilegiats sobre les entranyes del consell d’administració que, segons Eldiario.es, expliquen en part les maniobres que s’han dut a terme per expulsar Dimas Gimeno.

Cargando
No hay anuncios

La batalla continua

Però encara que s’hagi aconseguit fer fora el nebot de la presidència i aturar l’auditoria, el seu entorn assegura que encara hi ha guerra, perquè a part d’impugnar la convocatòria del consell a nivell administratiu el nebot d’Isidoro Álvarez ja estudia quines accions pot emprendre per la via penal. A més a més, assegura que té del seu costat els accionistes minoritaris i els empleats, que estarien disposats, segons aquestes fonts, a interposar també diverses denúncies.

Cargando
No hay anuncios

També cal recordar la figura del xeic de Qatar, el multimilionari Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, que va posar 1.000 milions d’euros a l’empresa a canvi d’un percentatge d’accions i amb la promesa que El Corte Inglés sortiria a borsa, com Gimeno intentava impulsar. Però quan una companyia passa a ser cotitzada també ha de ser més transparent i complir amb certes obligacions, cosa que la part dominant del consell, liderada per les germanes Álvarez, per ara no està disposada a assumir. I, tot i que en el seu comunicat oficial El Corte Inglés assegura que la destitució de Gimeno es va votar per unanimitat, el seu entorn assegura que el xeic de Qatar es va abstenir.

A partir d’ara, doncs, hi ha un president nomenat oficialment a El Corte Inglés, Jesús Nuño de la Rosa, i un altre que no es dona per cessat però que fins i tot podria ser expulsat del consell d’administració, on conserva una de les deu cadires. En la junta general d’accionistes que se celebrarà a finals d’agost el consell podria fer-lo fora.

Cargando
No hay anuncios

President sense vincles familiars

Qui és Nuño de la Rosa? Un president pròxim a les germanes Álvarez. Serà el cinquè president que ha tingut El Corte Inglés, però el primer que no forma part de la família malgrat ser un home de la casa. Fins ara era, juntament amb Víctor del Pozo, un dels dos consellers delegats que les germanes Álvarez havien nomenat per restar capacitats executives a Dimas Gimeno, que va quedar amb el càrrec representatiu de president. Abans d’arribar a ser conseller delegat havia gestionat la divisió de viatges d’El Corte Inglés. A partir d’ara, Del Pozo serà l’únic conseller delegat.

Cargando
No hay anuncios

A part de les denúncies anònimes per les irregularitats al departament de seguretat, la mare de Gimeno i ell mateix també havien interposat diverses denúncies contra les germanes Álvarez relacionades amb la gestió de l’herència que va deixar Isidoro Álvarez. En els mesos vinents s’han d’anar abordant no només aquestes denúncies, sinó també les noves que vagin arribant.

L’herència, en efecte, és l’altre gran problema de Gimeno. El seu oncle li va deixar un paquet petit d’accions, però com que no és fill o cònjuge del difunt ha de pagar una quantitat elevada a Hisenda de la qual no disposa. Aquest percentatge minoritari de les accions de l’empresa explica que les seves cosines hagin aconseguit destituir-lo, malgrat que fos la voluntat del seu oncle que ell ocupés la presidència.