BarcelonaEl cava encadena un nou episodi que pot fer trontollar de nou el sector després de la vaga que aquesta setmana han fet els viticultors per protestar contra el baix preu del raïm que paguen les grans cavistes. Ara les dues marques que es van desvincular de la tradicional denominació d’origen Cava, Clàssic Penedès (formada per 19 cellers que estan sota la DO Penedès) i Corpinnat (que n’agrupa 9), estan negociant la creació d’una nova DO de vi escumós del Penedès, segons va avançar ahir el setmanari comarcal 3 de vuit i va confirmar l’ARA. Tot i que les dues parts porten més de mig any de discretes negociacions, han deixat clar que encara no hi ha cap “preacord ni acord” signat i que no s’ha fixat cap termini per fer-ho tot i que hi ha “molt bona entesa”.
Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Així doncs, la nova DO, el nom de la qual tampoc no s’ha decidit, estaria formada pels 28 cellers -els 19 de Clàssic Penedès i els 9 de Corpinnat-, tot i que les dues marques mantindrien el seu segell i els seus respectius reglaments. “L’objectiu és endreçar i prestigiar els vins escumosos del Penedès”, va explicar ahir un portaveu de Corpinnat.
A part del nom, el que tampoc està clar és qui presidiria la DO i si el consell regulador seria el mateix de la DO Penedès o se’n crearia un de nou.
Tant Corpinnat com Clàssic Penedès asseguren que aquest pas és fruit de les “coincidències” que caracteritzen les dues marques, com que formen part del mateix territori, que tot el raïm que utilitzen és ecològic i que el temps de criança és de com a mínim 15 mesos. “Seria la primera DO ecològica de l’Estat”, expliquen des del segell que copresideixen Xavier Gramona i Ton Mata.
La creació d’aquesta nova DO pot allargar-se fins a tres anys, ja que el projecte, un cop acordat, ha de ser aprovat tant per la Generalitat com pel govern espanyol, que és qui té les competències a l’hora de donar llum verda a les noves DO.
La indignació de la DO Cava
Amb la creació d’aquesta DO queda pràcticament tancat un possible retorn de Corpinnat a la DO Cava, de la qual es va desvincular el gener passat argumentant que l’organisme -presidit per Javier Pagés, exdirector general de Codorníu- no havia atès les seves propostes per prestigiar el cava, sobretot la d’especificar la zona on s’ha produït la beguda.
Ahir la DO Cava va emetre un dur comunicat en què acusava Corpinnat i Clàssic Penedès de ser “profundament deslleials” per voler crear una nova denominació d’origen. L’organisme també es va mostrar sorprès pel “secretisme” de les negociacions i va acusar Corpinnat de voler “suplantar la DO Cava i adaptar-se a les necessitats específiques dels nou cellers que formen aquest segell, cosa que contradiu les manifestacions públiques de diàleg”.
Alhora va lamentar que les dues marques hagin pres la decisió “d’autoexcloure’s” del procés de renovació que està duent a terme la DO Cava i que preveu, entre altres objectius, la tan reclamada diferenciació per territoris. La DO Cava, però, va deixar clar que “avaluarà” totes les opcions possibles i que “portarà a terme totes les accions” per defensar els interessos dels seus viticultors i cellers.
El Consell Regulador de la DO Cava va insistir que sempre ha estat “obert i receptiu al diàleg constructiu amb l’objectiu d’aconseguir un benefici per al conjunt del sector del cava i el seu territori”. I hi va afegir que no entén l’actitud de Corpinnat i la DO Penedès a l’“actuar en tot moment d’esquena al sector”.
Incorporació de nous cellers
Enmig d’aquestes negociacions amb Clàssic Penedès i després de passar el període de reflexió, Corpinnat ha tornat a obrir la porta a l’entrada de nous cellers a la marca. Tot i que a l’anunciar la seva marxa de la DO Cava tres cellers s’havien interessat en entrar-hi, encara no han iniciat les auditories que li han de permetre formar part del segell. Entre els nou cellers que l’integren hi ha Gramona, Llopart o Nadal.
LES CLAUS
1. Per què Corpinnat i Clàssic Penedès decideixen ara fer una nova DO?
Fonts del sector reconeixen que és el “pas natural” tenint en compte la similitud del reglament de les dues marques, escindides de la DO Cava perquè la consideren desprestigiada. Els dos segells estan al mateix territori -el Penedès-, treballen només amb raïm ecològic i tenen un temps de criança molt més llarg que el de la DO Cava. El temps de criança mínim de Clàssic Penedès és de 15 mesos, mentre que el de Corpinnat s’allarga fins als 18.
2. Com serà l’estructura de la nova DO?
No està clar. S’està estudiant si el consell regulador és el del Penedès (que és el que actualment té Clàssic Penedès) o, en canvi, se’n crea un de nou. Tampoc se sap encara el nom de la nova DO.
3. Quan serà una realitat?
Ni Corpinnat ni Clàssic Penedès s’han establert terminis. El que sembla clar és que difícilment serà abans de tres anys, ja que primer han d’arribar a un acord per establir el reglament de la nova DO i després cal llum verda tant de la Generalitat com del ministeri d’Agricultura, que és qui autoritza les noves denominacions d’origen.
4. ¿La nova DO pot suplantar la del Cava?
Difícilment, ja que les característiques actuals de la DO Cava i de la que volen crear són actualment molt diferents. Per començar, la DO Cava elabora més de 250 milions d’ampolles l’any, mentre que Corpinnat i Clàssic Penedès no arriben als tres milions. La qualitat també és molt diferent. Mentre que el temps de criança mínim a la DO Cava és de 9 mesos, a la de la nova denominació no seria inferior als 15. I el punt més polèmic: actualment la DO Cava abraça fins a set comunitats autònomes sota el mateix paraigua, i la nova DO es focalitzaria només al Penedès.