El benefici de Naturgy cau un 41,6% el primer trimestre
L'energètica augmenta la liquiditat fins als 9.000 milions pel covid-19
BarcelonaNaturgy va tancar el primer trimestre amb un benefici net de 199 milions d'euros, cosa que representa un descens del 41,6% respecte al mateix període del l'exercici passat, segons ha informat la companyia energètica aquest dimecres. El resultat brut d'explotació (ebitda) es va situar en 944 milions d'euros, un 15,6% menys.
Excloent els elements no recurrents, el benefici net ordinari del grup va ascendir a 305 milions d'euros, un 19% menys, mentre que el seu ebitda ordinari va arribar als 1.102 milions d'euros a finals de març, un 5,6% menys, sense comptar en tots dos casos els costos de reestructuració per 158 milions d'euros.
Malgrat la caiguda dels beneficis, el grup que presideix Francisco Reynés ha destacat en un comunicat que l'impacte del covid-19 en els resultats d'aquest primer trimestre ha sigut "limitat", ja que les seves conseqüències econòmiques van començar gradualment en l'evolució de la companyia només a partir del mes de març.
Tot i això, la companyia adverteix que des de llavors l'impacte de la pandèmia ha estat "notable" en la demanda de gas i electricitat a Espanya i l'Amèrica Llatina, i defineix de "desafiant" el mercat internacional de gas natural liquat (GNL). Per això, espera que el covid-19 tingui "un impacte més gran" en els seus resultats del segon trimestre del l'any.
Renegociar contractes
Per això, davant les importants incerteses, Naturgy considera que "no és possible ni prudent" fer previsions per a aquest 2020, tot i que avança que les seves línies de gestió prioritàries per a l'any se centren en "mantenir una elevada liquiditat, una còmoda posició de balanç i flexibilitat, així com fer ús dels mecanismes de revisió ordinaris i extraordinaris previstos en els contractes d'aprovisionament de gas per adaptar-los a les condicions de mercat". En aquest sentit, la companyia no descarta renegociar els contractes d'aprovisionament fent ús de les clàusules que ho contemplen i, si cal, anar a arbitratges internacionals. A més, la companyia ha suspès el programa de recompra d'accions, però manté el dividend previst.
De cara a la crisi pel covid-19, la companyia ha reforçat la seva liquiditat i ha tancat amb èxit una emissió de bons a cinc anys per import de 1.000 milions d'euros a tipus fix amb un cupó anual d'un 1,25%, i continua mantenint una àmplia diversificació de fonts de finançament. Ara té una liquiditat disponible de gairebé 9.600 milions d'euros, sense incloure el flux de caixa operatiu generat pel negoci de manera continuada.
Naturgy ha indicat que continuarà analitzant oportunitats de creixement i de rotació d'actius que contribueixin a la millora del perfil de risc de la companyia i la creació de valor.
Pel que fa a les inversions del grup en el trimestre, van ascendir a 201 milions d'euros, amb un menor creixement en xarxes de gas i una desacceleració en altres projectes. El 55% (111 milions) es van destinar a inversions de creixement, incloent projectes renovables a Espanya, Austràlia i Xile. La companyia preveu invertir en desenvolupament renovable més de 350 milions d'euros addicionals a Espanya i a nivell internacional en el que queda d'exercici.
258 M€ menys de deute
El 31 de març, el deute net de l'energètica se situava en els 15.010 milions d'euros, 258 milions menys que al tancament del 2019, després de destinar 755 milions d'euros al pagament de dividends i la compra d'accions pròpies. La ràtio deute net/ebitda és de 3,4 vegades, en comparació amb les 3,3 vegades del tancament del 2019. El cost mitjà del deute financer brut en el primer trimestre es va situar en el 3%, davant el 3,2% de el mateix període de l'any anterior.
La companyia ha intensificat les seves accions enfront del covid-19 per donar suport a clients i proveïdors. Ara afronta un retorn esglaonat de la plantilla. El president de Naturgy, Francisco Reynés, ha remarcat "la importància de contribuir des del sector privat a pal·liar els efectes de la crisi sanitària en el teixit productiu espanyol i acompanyar les famílies". "Creiem que el valor de les companyies va més enllà de les mètriques financeres i incorpora tots els aspectes relacionats amb la contribució a la societat, que es fan especialment notables en temps de crisi com l'actual", ha destacat.
Iberdrola eleva guanys
La també energètica Iberdrola ha presentat resultats també aquest dimecres amb un benefici net el primer trimestre de 1.257 milions d'euros, un 30,4% respecte al de l'any passat, gràcies a les plusvàlues de 484 milions d'euros per la venda de la participació del 8,07% a Siemens Gamesa. Sense aquests atípics, el benefici net ordinari de l'energètica es va situar en 968 milions fins al març, un 5,3% més.
La companyia ha elevat un 37,6% la seva partida de provisions en el primer trimestre, impactada, principalment, per l'augment del deute de clients atribuïbles a la crisi sanitària del covid 19, que puja a 16,7 milions d'euros.