Espanya s’atura per reduir al màxim la transmissió del covid-19

L’Estat aprova a última hora un permís d’un dia més per a les empreses que no puguin parar de sobte

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu
Laia Forès
29/03/2020
3 min

MadridA partir d’avui i fins al 9 d’abril, la mobilitat a tot l’Estat ha de ser mínima, similar a les dels caps de setmana de confinament, en què la majoria dels ciutadans s’han quedat a casa. L’objectiu és que no continuï creixent el nombre de nous contagis del covid-19 per evitar el col·lapse de les UCI. El consell de ministres va aprovar ahir el decret per aturar qualsevol activitat no essencial fins a finals de la Setmana Santa. Espanya sencera s’atura, a excepció de les activitats que es consideren imprescindibles. Tal com va anunciar el president del govern espanyol dissabte, durant aquests onze dies els treballadors dels sectors no essencials s’hauran de quedar a casa amb el que el govern espanyol descriu com a “permís retribuït recuperable”. Així, s’atura bona part de l’activitat a l’Estat però amb el mínim impacte econòmic possible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que l’anunci es va fer dissabte, els detalls per conèixer quines empreses exactament havien d’aturar-se a partir d’avui no es va saber fins gairebé a l’últim minut. Ahir a última hora, quan faltava menys de mitja hora per a la mitjanit (i, per tant, perquè entrés en vigor el tancament gairebé total de l’economia espanyola), el govern finalment va publicar el decret cridant a l’aturada de totes les empreses que no fossin considerades essencials (vegeu en aquesta mateixa pàgina el detall dels sectors que seguiran operatius). Amb tot, segurament a causa del retard amb què es va publicar, l’Estat va permetre finalment que avui encara hi hagi treballadors que vagin a la feina en el cas que “resulti impossible interrompre de manera immediata l’activitat”.

Amb el permís forçós, els treballadors cobraran la totalitat del sou -un cost que assumeix l’empresa- però després, des de l’aixecament del confinament fins al 31 de desembre, hauran de recuperar les hores que no han treballat durant els dies de confinament. Empleats i empresaris hauran de pactar com i quan es recuperen les hores.

Afectats

La mesura no afecta els empleats, siguin del sector que siguin, que teletreballen. Aquests hauran de continuar treballant com fins ara, sense possibilitat d’acollir-se al permís retribuït. Tampoc afecta els treballadors que estan de baixa mèdica, els que gaudeixen del permís de maternitat o paternitat o els que estan afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). A més, les empreses poden continuar fent ERTOs pel coronavirus, segons va aclarir la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

L’exectiu central, després de resistir-s’hi molt tot i la pressió d’algunes comunitats autònomes com Catalunya, ha accedit a endurir el confinament per minimitzar el risc de contagi del coronavirus. Segons va explicar la ministra portaveu, María Jesús Montero, el canvi d’opinió es va deure a l’alerta dels experts epidemiològics, que van advertir de la saturació dels serveis d’UCI. En algunes comunitats estan “al límit”, segons va avisar ahir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón. A més, ahir es va registrar per tercer dia consecutiu un rècord de morts per covid-1,9 amb 838 víctimes en 24 hores.

Evitar que les UCI es col·lapsin passa per reduir notablement els contagis en els pròxims dies. “És imprescindible reduir el nombre de nous infectats, i això s’aconsegueix reforçant el confinament del màxim de persones possible”, va insistir Montero. L’objectiu de la mesura és “guanyar temps” perquè el sistema sanitari no es col·lapsi. La idea és que la mobilitat es redueixi com un cap de setmana de confinament, perquè “la capacitat de transmissió del virus es redueixi al mínim”.

stats