Economia21/08/2020

Catalunya cau a la quarta posició en l’arribada de passatgers estrangers

El nombre de turistes de vols internacionals s’enfonsa un 87% el juliol

Xavier Grau Del Cerro
i Xavier Grau Del Cerro

BarcelonaEl daltabaix en el turisme provocat per la pandèmia es reflecteix clarament en les estadístiques d’arribada de visitants internacionals en avió. I aquest retrocés és especialment important a Catalunya. El juliol del 2019 era la segona comunitat de l’Estat que rebia més passatgers de vols internacionals: 2,23 milions (el 21,2% del total d’Espanya). El mes passat només van arribar-n’hi 283.335 (el 13,5% del total), un 87,3% menys que fa un any. Per fer-se una idea del desastre cal pensar que el juliol del 2019 van arribar a Catalunya més turistes en vols internacionals que els que han arribat el mateix mes d’aquest any a tot Espanya. Concretament a l’Estat van aterrar el mes passat 2,1 milions de passatgers, un 80% menys.

Són xifres de Turespaña, organisme que depèn del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i que demostren una caiguda sense precedents a tot Espanya de l’arribada de turistes, però que és més profunda a Catalunya. Això fa que Catalunya passi del segon lloc en la recepció de turistes fa un any a Espanya al quart lloc. El lideratge al juliol el van assolir les Balears, amb un 29,6% de tots els visitants, seguides d’Andalusia (15,5%), el País Valencià (14,5%) i Catalunya (13,5%). Fa un any, les illes també ocupaven el primer lloc (22,9%), Catalunya el segon (21,23%), Madrid el tercer (20,36%) i Andalusia el quart (11,89%). Catalunya i Madrid és on va baixar més l’arribada de turistes per avió al juliol (-87,5% en tots dos casos), mentre que el País Valencià va ser on el descens va ser més moderat (-72,6%), seguit d’Andalusia, les Balears i les Canàries.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que Catalunya colidera el descens del turisme estranger al juliol, en l’acumulat dels set primers mesos de l’any són les Balears la comunitat que ha perdut més visitants. Del gener al juliol, les illes han rebut 1,15 milions de turistes, un 86,1% menys que el mateix període de l’any anterior. A Catalunya el nombre de visitants en els set primers mesos de l’any voreja els 3,2 milions, un 73,2% menys que en el mateix període de l’any passat. A tot l’Estat, amb 15,5 milions de visitants entre el gener i juliol, el descens ha sigut del 71,4%.

Cargando
No hay anuncios

En els primers set mesos la comunitat que assoleix el primer lloc en recepció de turistes per via aèria és Madrid, amb el 28% del total (4,35 milions). L’any passat també ocupava el primer lloc, amb 12,8 milions de turistes i un 23,6% del total. Així doncs, la comunitat madrilenya guanya pes en la recepció de passatgers internacionals aquest any tot i el daltabaix global. Catalunya manté el segon lloc amb el 20,5% (3,2 milions), però en el mateix període de l’any passat eren 11,9 milions de visitants, un 21,9% del total. Per tant, perd pes relatiu en la recepció de passatgers internacionals.

Alemanya, primer origen

Dels passatgers internacionals arribats a Espanya al juliol, un 24% eren alemanys. És el primer país de procedència i el segon és el Regne Unit, amb un 20% del total. Ara bé, el descens més important, del 99%, és de passatgers procedents dels Estats Units, tot i que només representen un 0,2% del total. En l’acumulat de l’any, el lideratge és per al Regne Unit, i en segona posició hi ha els alemanys. L’impacte d’aquesta minva de l’arribada de turistes també es reflecteix en l’estadística de passatgers internacionals que arriben als diferents aeroports. Al Prat van arribar el juliol 255.406 passatgers de l’estranger, un 87,1% menys que el mateix mes de l’any passat. Un descens que només supera l’aeroport de Barajas.