Corbyn invoca Thatcher a Madrid com a exemple "del que no s'ha de fer"
Unides Podem s'abraça al polític laborista per defensar la seva proposta particular de reforma fiscal
MADRIDHi ha tres fils que uneixen l'exlíder laborista Jeremy Corbyn amb el senador americà Bernie Sanders. Tots dos es van veure empesos a fer un pas al costat en la seva carrera política per la presidència del Regne Unit i els Estats Units, respectivament. Tant l'un com l'altre busquen, des de l'esquerra, tornar a l'essència de la socialdemocràcia. Per últim, Corbyn i Sanders han mostrat públicament la seva poca simpatia cap a Margaret Thatcher i les polítiques que la Dama de Ferro va desplegar a la dècada dels 80 a la Gran Bretanya i que van posar els fonaments de l'hegemonia econòmica actual.
Són tres fils que aquest dilluns Corbyn ha exposat ni més ni menys que a Madrid, just quan la regió és el vaixell insígnia de les baixades d'impostos, per defensar més tributs als rics i revertir, ha dit el veterà polític britànic, les retallades a l'estat del benestar i l'augment de la pobresa els últims anys. "Apujar els impostos als que més tenen es tradueix en més educació, més salut i una societat més segura i inclusiva", ha sostingut Corbyn. El líder laborista ha invocat el fantasma de Margaret Thatcher per rememorar com a finals del segle passat pel que fa a l'economia "van rebre un cop brutal les persones més pobres del món; això va ser fruit de reduir el pes fiscal sobre les rendes altes". Corbyn ha situat al centre de la diana les teories neoliberals: "Francament, no té cap mena de sentit dir que si retalles impostos a les persones riques, després aquestes invertiran més; els posen en paradisos fiscals o els fan servir per comprar béns de luxe".
Malgrat l'hostilitat que poden aixecar aquestes propostes fiscals a la capital espanyola, el polític ha trobat en un acte organitzat per Unides Podem al museu Reina Sofía el terreny de joc perfecte per fer-ne gal·la. "Són mesures [fiscals] incòmodes perquè afecten les grans multinacionals, que tenen més poder que qualsevol govern de qualsevol banda del món. La democràcia queda en segon lloc", ha lamentat Corbyn davant un centenar de persones.
La presència de l'exlíder laborista a l'escenari no ha estat una qüestió de l'atzar. La formació lila, i en particular les ministres d'Igualtat, Irene Montero, i de Drets Socials i Agenda 2030 -alhora secretària general del partit-, Ione Belarra, s'hi han abraçat per presentar la seva proposta de reforma fiscal. En un moment en què el comitè d'experts fiscals encara no ha enviat l'informe al govern espanyol, el soci minoritari de la coalició ja es posiciona i avisa a l'ala socialista que no afluixarà la corda: "[el sistema fiscal espanyol] És com un formatge gruyère ple de forats per on es colen els privilegis dels més rics i això fa que tinguem una bretxa brutal", ha dit el cervell econòmic de Podem, Nacho Álvarez, encarregat de moderar l'acte, al qual han assistit Susana Ruiz, d'Oxfam Intermon, i Carlos Cruzado, president del sindicat dels tècnics d'Hisenda Gestha. Però, com tapar els forats? La resposta ja l'anticipava el títol de l'acte: Tax the rich.