Per què cada cop més treballadors estan deixant la feina?
Als EUA i al primer món la pandèmia ha provocat una sotragada sense precedents al mercat laboral
Les deslluïdes dades d’ocupació publicades a principis de desembre als Estats Units van rematar un any d’escassetat de personal a tot el món que ha causat estralls a les cadenes de subministrament i ha malmès l’economia global. Als EUA tan sols es van crear 210.000 llocs de treball al novembre, mig milió menys del que preveien els economistes. La participació dels americans al mercat de treball segueix 1,5 punts percentuals per sota del seu nivell prepandèmia (tot i augmentar 0,2 punts el mes passat, fins al 61,8%). Els problemes dels Estats Units també els comparteixen molts països del primer món. El Regne Unit va haver d’entregar milers de visats temporals a conductors de camió després que l’escassetat d’aquests professionals generés pànic a les benzineres. El Japó –un país clarament reticent a la importació d’ajuda estrangera– ha dit que acceptarà més immigrants per corregir els problemes de personal en diversos sectors. La lluita per la captació de treballadors està fent que pugin tant els sous com les primes de contractació, particularment en sectors com el transport, la construcció o la indústria manufacturera. On han anat a parar els treballadors?
Ja hi havia problemes abans de la pandèmia. La caiguda de la natalitat en molts països rics implica que en els pròxims anys hi haurà menys persones entrant al mercat de treball, comparat amb les dècades recents, i que hi haurà una proporció més gran de jubilats. Al Regne Unit, el Brexit va fer que sortissin del país treballadors estrangers que els seus sectors necessitaven. El covid-19 ha empitjorat aquest panorama. Durant la pandèmia, un nombre rècord de gent va deixar de treballar o de buscar feina, i això va provocar que contractar nous empleats fos més difícil. D’altres van decidir canviar d’empresa, i això va provocar que retenir empleats també fos més difícil.
Comencem pels que van marxar. Els treballadors més veterans en alguns països (particularment, als EUA i al Regne Unit) van agafar-se els confinaments i el risc de contagiar-se de covid com un motiu per retirar-se abans del previst. La bona marxa dels mercats financers i les entregues directes de diners del govern van potenciar els estalvis i els plans de pensions. N’hi ha d’altres, però, que van perdre la feina i no van veure fàcil trobar-ne una de nova perquè tenien més de 60 anys. El Pew Research Centre, un think tank, ha conclòs que més de la meitat dels nord-americans de més de 55 anys estaven jubilats el tercer trimestre del 2021, un augment del 48% en dos anys.
En el cas de treballadors més joves, sembla que les seves prioritats han canviat durant la pandèmia. Les enquestes mostren que els diners no són sempre suficients per temptar els treballadors perquè tornin a treballar després d’haver disfrutat de més temps a casa amb les seves famílies durant els confinaments. En una enquesta de McKinsey, una consultora, més de la meitat de les empreses de diversos sectors van assegurar que tenien més gent deixant la feina voluntàriament que en els anys anteriors. Dels treballadors enquestats que acabaven de deixar la feina, el 36% van explicar que ho feien sense tenir garantida una altra feina. Gairebé la meitat van citar la cura de la família com un motiu rellevant.
Tot plegat, juntament amb les economies recuperant-se de la desfeta, va crear vacants aquí i allà. La gent està deixant la força laboral dels Estats Units a un ritme rècord. Al Regne Unit, la proporció de treballadors canviant de feina va créixer el tercer trimestre fins al 3,2%, un nou màxim. Això pot explicar-se per les dimissions que es van acumular durant el punt més àlgid de la pandèmia, quan la gent veia massa arriscat canviar d’empresa. Però hi ha un motiu per creure que aquesta tendència ha arribat per quedar-se: treballar a distància obre més llocs de treball a una llista més llarga de candidats. I els treballadors que durant anys han aguantat amb salaris baixos, o feines que no els agradaven, han vist en la pandèmia una manera d’agafar un rol diferent o de deixar el mercat laboral al mateix temps. Les últimes dades suggereixen que els treballadors dels EUA retindran la seva capacitat de negociació encara durant una temporada.