LABORAL
Economia27/04/2018

Cop laboral a les càrniques

Treball força a regularitzar 500 falsos autònoms que treballaven en una gran cooperativa d’Osona

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaCop contra la vulneració dels drets laborals en els escorxadors catalans. La Inspecció de Treball ha obligat la cooperativa càrnica Clavial a regularitzar 500 treballadors que fins ara tenia com a falsos autònoms i que ara han passat, de cop, a ser assalariats de la mateixa cooperativa, segons ha pogut saber l’ARA. La companyia dona servei a l’escorxador osonenc de Le Porc Gourmet (Grupo Jorge), famós per haver sortit recentment al programa Salvados.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts del sector expliquen que l’alta d’aquests treballadors en el règim general -la majoria immigrants que treballaven en situacions molt precàries o directament fora de la llei- s’ha instat d’ofici per part de la Inspecció després de les investigacions que fa mesos que duu a terme aquest organisme sobre el sector. Però aquesta conseqüència no és l’única derivada del setge a les companyies càrniques.

Cargando
No hay anuncios

La Inspecció també proposarà una acta d’infracció que, si prospera, es traduiria en una sanció multimilionària contra les empreses involucrades en aquestes contractacions fraudulentes. A més, fonts pròximes a la investigació asseguren que l’organisme fins i tot valora posar en coneixement de la fiscalia el cas, si considera que hi ha indicis suficients de delicte social.

Preguntada per aquest diari, la cooperativa Clavial va rebutjar frontalment fer qualsevol tipus d’aclariment sobre la situació laboral en la qual queden els treballadors vinculats a la cooperativa o sobre l’estat de les investigacions. El Grupo Jorge tampoc va voler fer valoracions quan aquest diari s’hi va posar en contacte.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, la cooperativa sí que ha confirmat que aquesta mateixa setmana el Grupo Jorge va extingir el contracte de serveis amb ells, tal com va explicar el grup d’alimentació en un comunicat. Aquest moviment, doncs, deixa en l’aire el futur laboral d’aquests 500 treballadors que, fins ara, donaven el servei a l’escorxador del grup però a canvi d’unes condicions pitjors.

El departament de Treball de la Generalitat confirma que la Inspecció ha seguit investigant les empreses del sector càrnic: “Hi ha un control real als grans grups càrnics per controlar que subcontracten correctament”, assegura el secretari de Treball, Josep Ginesta. Tot plegat, després que el febrer passat la Inspecció ja fes una macrobatuda policial a l’escorxador de Le Porc Gourmet. Aleshores Ginesta ja va explicar que la sospita se centrava en el fet que “utilitzen les cooperatives per abaratir costos, explotant uns treballadors que en realitat són empleats per compte aliè i que haurien d’estar registrats i tenir els drets del règim general”. Un model d’ocupació que la Generalitat no vol deixar passar perquè deixa el conjunt dels treballadors desprotegits.

Cargando
No hay anuncios

Esquivar la llei catalana

Segons han denunciat alguns dels treballadors en els últims dies, davant d’aquest setge de l’administració les cooperatives havien arribat a coaccionar el personal perquè canviessin de cooperativa i donar-los d’alta en una altra -fora de Catalunya, per esquivar la llei catalana- si volien seguir treballant a l’escorxador. Tot això per mantenir o millorar els seus marges, evitant que augmentin els costos laborals: la diferència entre tenir treballadors autònoms o en el règim general arriba als 8.000 euros per treballador, segons fonts de Treball.

Cargando
No hay anuncios

El departament admet que el sector càrnic està en el punt de mira perquè temen, a més, que aquestes pràctiques s’estenguin en altres sectors, com el del turisme o l’hostaleria. En els últims dos anys han fet 119 actuacions, però el problema en el sector càrnic persisteix, si més no de moment. Segons algunes fonts del sector, també afecta la resta de territoris on aquesta indústria és forta, com Girona, Ponent i, en menys mesura, el Bages i el Vallès Oriental.

LES CLAUS

1. Què ha fet la Inspecció de Treball?

Ha donat d’alta en el règim general 500 empleats que fins ara treballaven com a falsos autònoms a la cooperativa Clavial. Segons fonts del sector, es tracta dels treballadors que prestaven serveis a l’escorxador de Le Porc Gourmet, propietat del Grup Jorge, que ja va ser investigat fa dos mesos en una macrobatuda policial pels indicis que els empleats hi feien jornades de fins a 14 hores amb salaris per sota del conveni.

2. Què han descobert els inspectors?

Fonts pròximes a les investigacions asseguren que la cooperativa estava donant de baixa els treballadors i contractant-los un altre cop fora de Catalunya per evitar la llei catalana de cooperatives que, des de fa dos anys, obliga a equiparar els salaris d’aquests treballadors als del conveni.

3. Quins efectes té aquesta regularització?

Els treballadors -la majoria immigrants en situacions molt precàries- passaran a tenir els mateixos drets i protecció que la resta d’empleats, i la Inspecció proposarà sancions multimilionàries per a les empreses implicades en aquestes pràctiques. A més, podrien valorar portar el cas a la fiscalia si hi troben indicis de delictes socials. El futur laboral dels treballadors, però, està en l’aire perquè el grup alimentari Jorge va prescindir justament dimarts dels serveis de Clavial.