La cooperativa de l'Aldea va perdre 1,5 milions els últims dos anys
La junta rectora de la societat presenta una querella criminal contra el seu exgerent, Daniel Farré, per presumpta administració deslleial, apropiació indeguda i manipulació dels comptes
AldeaEls responsables de la cooperativa agrícola de l'Aldea han anunciat que presentaran una querella criminal contra Daniel Farré, exgerent de l'entitat, a qui acusen d'administració deslleial, ocultació de les pèrdues, apropiació indeguda i manipulació dels comptes. Així ho posa de manifest l'auditoria realitzada, que acusa Farré d'ocultar unes pèrdues d'1,5 milions d'euros durant els anys 2010 i 2011, per una caiguda de la producció i per despeses excessives. Aquesta situació va desembocar en el bloqueig dels estalvis dels socis. El dia 30 de març tots els membres de la cooperativa, uns 500, es reuniran per decidir-ne el futur. Tot i això, segons l'auditoria, no es preveu que els afectats recuperin tots els seus estalvis fins al 2040.
Les conclusions dels experts contractats per la cooperativa, el consultor d'empreses Josep Anton Arnó i l'advocat Miquel Àngel Alonso, assenyalen que Farré va fer inversions "excessives" i "improductives" entre el 2006 i el 2011. L'auditoria també estableix que, a més, va fer falsejament de comptes per ocultar les pèrdues de l'entitat, va retirar 160.000 euros del seu compte dos dies abans del bloqueig i va contractar la seva dona durant mesos sense que treballés a l'entitat, a banda d'altres irregularitats.
2,19 milions d'euros en forats
Els experts contractats per auditar la cooperativa assenyalen que Ferré hauria utilitzat 2,19 milions de la liquiditat per tapar els forats, descartant el deute a llarg termini, i mobilitzant l'any 2011, 732.000 euros de la secció de crèdit. Els comptes dels impositors haurien passat dels 6,3 milions el 2010 als 5,1 el passat 2011. A més, l'exgerent hauria ocultat aquests resultats negatius amb maniobres de comptabilitat financeres, com ara incrementar les xifres de vendes "artificialment", que es mourien entre la "irresponsabilitat" i la "irregularitat o falsedat".
Liquidar, vendre o continuar
Aquesta mesura hauria de permetre aturar les demandes de concurs voluntari i liquidació per part de creditors que no s'avinguin a un acord extrajudicial i modificar el rumb de la cooperativa. Així, l'estudi planteja una possible venda de la cooperativa a un comprador i traspassar els actius a preus "competitius" amb una possible quitança del 50% pel deute. També inclou, però, continuar l'activitat agrària i que els socis puguin recuperar tots els diners després de molts anys o que siguin els mateixos impositors que s'integrin al mateix nivell que els pagesos i es facin càrrec del consell rector per redefinir l'activitat de l'entitat sota criteris competitius amb l'objectiu de poder recuperar els estalvis més ràpidament –als retorns podrien sumar-se els possibles beneficis, que accelerarien el procés.
Fins al 2040
Una recuperació "lenta", a mesura que es vagin liquidant els actius financers i préstecs de la secció de crèdit que dels 5,18 milions d'euros a finals de desembre de 2011 bloquejats passaria a 1,16 el 2020 i no acabaria de completar-se fins finals de la dècada del 2040.
El pròxim dia 7 d'abril finalitza el termini per a la presentació del concurs de creditors, abans que ho pugui sol·licitar alguna empresa amb deutes pendents. Durant la reunió d'aquest dilluns, molts han carregat contra l'actual junta per emparar les activitats de l'exgerent i han insistit en la responsabilitat de la Generalitat.