El Govern xifra en 14 els convenis sectorials d'àmbit català que han caducat
Els convenis vençuts que s'han de negociar a l'àmbit català afecten més de 75.000 treballadors, als quals s'han de sumar els convenis d'empreses individuals i els d'àmbit estatal
BarcelonaUn total de 14 convenis sectorials han perdut la seva vigència a Catalunya aquest dilluns per l'aplicació del principi d'ultraactivitat, que limita a un any el termini de pròrroga per negociar un conveni que hagi caducat, cosa que significa que 74.475 treballadors han perdut aquesta cobertura.
El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, ha indicat en roda de premsa que, una vegada que decau el conveni, els treballadors queden directament sota el paraigua del conveni de rang superior, i ha explicat que s'hauran d'analitzar un per un els casos en què aquest conveni no existeixi.
"No podem dir de manera genèrica què passa amb aquests treballadors. Cal estar en cada conveni per veure què passa", ha sostingut Bonastre, que ha explicat que seran el Consell de Relacions Laborals o la jurisdicció social els que estableixin a quin conveni superior es podran acollir els afectats.
Bonastre ha destacat que la conselleria d'Empresa i Ocupació ha contactat amb les parts en tots aquests casos per oferir la seva mediació com a autoritat laboral.
També ha destacat que els sectors afectats recullen la majoria d'activitats d'àmbit privat, i ha ressaltat que en alguns casos les parts han rebutjat seguir negociant perquè han optat per acollir-se directament a un conveni de rang superior o perquè prefereixen negociar els drets laborals "des de zero".
Entre els convenis que han perdut la seva vigència destaquen el de transport de mercaderies per carretera i logística de Barcelona, que afecta 33.000 treballadors, i el dels centres concertats de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), que afecta 50.000 persones, si bé la setmana passada el subsector sociosanitari va arribar a un acord, fet que deixa el nombre d'afectats en 40.000 treballadors.
També han decaigut el conveni que regeix les empreses de begudes refrescants, xarops i orxates; el de masses congelades; la indústria de manufactures de productes abrasius, i el de xocolata, bombons, caramels i xiclets, entre altres.
A banda dels convenis de sector que es negocien a Catalunya, també hi ha convenis d'empresa individuals que han vençut aquest dilluns. Segons les dades de sindicats i CEOE, un total de 199 convenis d'empreses catalanes estan afectats pel final de la ultraactivitat.
També hi ha convenis d'àmbit estatal amb afectació a treballadors catalans que depenen d'aquest marc de negociació. De fet, el balanç que van consensuar els sindicats divendres passat parlava de més de 400.000 treballadors catalans (prop de dos milions a tot l'Estat) que tenen el conveni caducat ara mateix.