L'Estat deixa de controlar els comptes de la Generalitat després de cinc anys
El ministeri d'Hisenda comunica formalment al Govern la retirada de la supervisió
MadridPunt final al control dels comptes de la Generalitat per part de l'Estat. El ministeri d'Hisenda ha comunicat formalment al Govern la retirada de la supervisió econòmica i financera extraordinària que l'executiu central ha aplicat a Catalunya des del desembre de l'any 2015. En concret, la comissió delegada del govern per a assumptes econòmics (CDGAE), depenent del ministeri de Maria Jesús Montero, ha informat de la decisió, que implica que ja no s'hagin de fer certificats de despesa ni oferir informació addicional sobre la comptabilitat de la Generalitat i del seu sector públic.
Aquest aixecament del control financer de la Generalitat forma part de l'acord al qual van arribar el PSOE i ERC el 24 de novembre passat a canvi que els republicans aprovessin els pressupostos generals de l'Estat per al 2021. De fet, la Generalitat ha valorat positivament l'anunci formal, ja que ha considerat sempre que aquest control era "discriminatori i injustificat". "La supervisió específica per a Catalunya no se sustenta en cap argument tècnic o econòmic", ha dit l'executiu català.
Aquesta notícia, però, encara no soluciona un dels problemes que té la Generalitat. Des del 2012 el govern català no pot finançar-se dels mercats (és a dir, els inversors no li deixen diners) i la seva única font d’ingressos és l’Estat. La clau està en el fet que les agències de ràting–que es dediquen a analitzar la qualitat del crèdit de l'administració i també d'empreses– continuen qualificant el deute de la Generalitat amb mala nota, "com a porqueria", i, per tant, no tenen confiança que pugui retornar els crèdits. Amb la pandèmia, la situació pot empitjorar. De fet, fa deu dies l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) estimava un augment de la ràtio de deute a Catalunya de fins al 35,3% del PIB el 2021, una xifra superior a la del 33,4% del 2019.
Tot comença amb Rajoy
Aquest control va començar el novembre del 2015, ara fa cinc anys, amb el govern de Mariano Rajoy. En aquell moment l'executiu espanyol va decidir intervenir les finances de la Generalitat imposant uns controls addicionals: Hisenda passava a revisar totes les factures del Govern, que estava obligat a ensenyar-les al ministeri. És a dir, la Generalitat no només es va veure obligada a justificar totes els factures pagades a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA), sinó també totes les seves despeses pagades amb recursos propis i impostos cedits, que, a més, l'Estat podia vetar si considerava que cometien "irregularitats". La mesura, imprescindible perquè el Govern tingués accés als fons del FLA, va suposar una intervenció de les finances catalanes.
El ministeri d'Hisenda ha confirmat a l'ARA que la mesura entrarà en vigor un cop es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat, previsiblement la setmana que ve.