Laboral
Economia19/05/2022

Els contractes indefinits tripliquen els temporals al maig

La Seguretat Social es mantindrà per sobre dels 20 milions de cotitzants

MADRIDEl mercat laboral continua prosperant o, com a mínim, així ho sosté el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, que aquest dijous ha avançat que el mes de maig acabarà amb 37.000 afiliats més (en termes desestacionalitzats). D'aquesta manera, el nombre de cotitzants continuarà per sobre dels 20 milions, una xifra que es va superar per primer cop el mes d'abril passat. En roda de premsa, Escrivá ha reiterat que el mercat laboral està "aguantant" les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, així com l'increment dels preus.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest últim increment, la Seguretat Social ha registrat des que va començar l'any 200.000 llocs de treball nous. De fet, Escrivá ha anticipat que el ritme de contractació es mantindrà els pròxims mesos, i més tenint en compte que engega la temporada d'estiu. Del total de llocs de treball nous, la gran majoria estan vinculats a un contracte indefinit, ha dit Escrivá. Un canvi de paradigma (fins ara, la majoria de contractes eren temporals) marcat per l'entrada en vigor de la reforma laboral del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

A tall d'exemple: respecte a l'última setmana de desembre, just abans de l'aprovació de la reforma laboral, hi ha 786.000 indefinits més i 295.000 fixos discontinus més. En aquest sentit, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anticipat que reforçarà la Inspecció del Treball perquè controli que les empreses no abusin d'aquest últim tipus contractual. Amb tot, només al mes de maig els contractes indefinits han suposat el 78% del total, mentre que els temporals el 22%. En comparació amb anys anteriors, on més cau el contracte temporal és entre els joves de 16 i 29 anys, un dels col·lectius més precaris del mercat laboral.

Cargando
No hay anuncios

Per sectors, els que registren una evolució més favorable de la contractació en comparació amb els nivells previs a la pandèmia són el de la informàtica i les comunicacions, les activitats sanitàries, l'educació i l'administració pública. De fet, aquestes van ser de les àrees menys colpejades per la crisi del covid-19.

Revalorització de les pensions

Escrivá ha aprofitat l'avinentesa per reiterar que el govern espanyol revaloritzarà les pensions en funció de l'IPC mitjà, tal com estableix la nova reforma aprovada. El ministre ho ha remarcat després que el Banc d'Espanya hagi tornat a demanar aquesta setmana que les pensions també haurien de formar part del "pacte de rendes", plantejant que les prestacions més altes no s'actualitzin amb la inflació. El BdE no només ho demana per repartir els danys econòmics de la guerra a Ucraïna, sinó també per "fer sostenible" el sistema. Als ulls del Banc d'Espanya, si es té en compte que es preveu que la inflació mitjana acabi l'any entre un 6% i 7%, això suposaria una "desviació" a la caixa de la Seguretat Social fruit de l'augment automàtic de les prestacions.