La contractació logística a Catalunya creix un 126% el primer trimestre
L'impuls del comerç electrònic per la pandèmia dispara la inversió en el sector
BarcelonaEl mercat immobiliari logístic de Catalunya ha tancat el primer trimestre del 2021 amb un volum de contractació de 246.098 metres quadrats, un 126,4% més que el mateix període de l'any anterior, segons dades de la consultora Savills Aguirre Newman. D'aquesta manera, el sector logístic torna a la normalitat després de l'impacte de la pandèmia durant el 2020. Malgrat el creixement de la superfície absorbida, però, el nombre d'operacions ha sigut inferior que un any enrere. Durant el primer trimestre del 2021 s'han tancat 14 contractes, quan els tres primers mesos de l'any passat van ser 20 operacions.
L'augment de la superfície contractada està vinculat a l'auge del comerç electrònic, segons ha explicat la consultora immobiliària. La pandèmia del covid-19 ha accelerat aquest fenomen i, per això, dins de l'impuls del sector durant el primer trimestre destaquen les transaccions vinculades al repartiment urbà i la logística de l'última milla. Aquest tipus d'operacions s'ha tancat principalment al centre de Barcelona i la primera corona metropolitana, on l'espai disponible continua en mínims, de l'1,2% i el 0,8%, respectivament.
A més, Savills Aguirre Newman també destaca el creixement que està experimentant la contractació en àrees ubicades en la segona i la tercera corona, tant per la superfície disponible com per la qualitat dels projectes. Les operacions més importants s'han produït a Girona i Tarragona, amb un projecte d'uns 140.000 metres quadrats en el primer cas i dos de 29.000 metres quadrats i 10.500 metres quadrats, respectivament, en el segon.
Falta de naus i de sòl
La directora del departament industrial i logístic de Savills Aguirre Newman a Barcelona, Glòria Valverde, assegura que Catalunya "constitueix un mercat prioritari com a destinació d'inversió dels grans fons internacionals, així com dels promotors especialitzats en la localització de sòl". No obstant, considera que aquest interès es veu "limitat per la falta de producte tant de nau construïda com de sòl per promoure". Aquest efecte està portant els inversors a adoptar "solucions creatives" per trobar operacions d'acord amb les característiques del mercat, explica Valverde.
Entre les operacions de venda i arrendament posterior, la consultora en destaca una per valor de 17,5 milions d'euros a la tercera corona i dues transaccions de sòl per 10 milions d'euros.